Barista vann dubbla SM-medaljer i Latte Art

| Av Maya Saksi | Tipsa redaktionen

Som enda kedja kvalificerad till SM tog Barista i helgen både bronsmedalj och silvermedalj i "Latte Art". Eliten av Sveriges baristor gjorde upp om vem som är skickligast på att göra konstverk av kaffe.

Att vara barista handlar om mer än att bara hälla upp en kopp svart kaffe och för att kunna undersöka vilka som är bäst inom yrket anordnas varje år Kaffe-SM. Konsten är att med ångspunnen mjölk skapa mönster när mjölken hälls genom den bruna "creman" i espresson. Det ställer krav på allt från kvarninställning, espressoextraktion och ångspinning av mjölken till upphällningsteknik med stadig hand. I finalen ingick tre moment:

"Free Pour Latte"
"Designlatte"
"Espresso Macchiato"

Man har i förväg fotograferat vad man tänkt åstadkomma i varje moment och i finalen ska man skapa två drycker av vardera som är så lika fotografiet som möjligt. Ett antal parametrar betygssätts av internationella domare och efter samtliga heat återstod två medaljvinnare från Barista.

På bilden bronsmedaljören Georgios Moudiotis, Barista Stockholm Central.
Silver togs av Khattab Alkhteb, Barista Kungens Kurva

Med dessa bägge medaljer har Barista totalt fem SM-medaljer genom åren.

- Jag är oerhört stolt, säger Baristas grundare Björn Almér, för detta visar att kaffeskills visst går att leverera på elitnivå även om man finns på flera ställen som "kedja".


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu stänger vi för semester. Öppnar åter i augusti.

Svenskar vill äta svenskt på snabbmatställen

Härmapor belönas

Branschen öppnar dörren till Sverige

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

”Konsumenter vill göra rätt”

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

Lönsamt med direktkontakt

Måltidsbegrepp luckras upp

Arkiv

Möjligt minska matsvinnet

Svenska Retursystems vd Anna Elgh tror att det är möjligt att minska matsvinnet och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Ny roll för leverantörer

Satsa på offentlig upphandling, varumärkeslöst eller bli leverantör på en helt ny nivå. Det är de tre huvudalternativen för framtidens leverantörer, enligt trendanalytikern Christina Cheng.

Ny vd på iFoodbag

Tar kryddan till högre höjder

Hälsosammare, bättre för miljön och användarvänligare. Santa Marias kryddsortiment för restauranger och storkök har fått en make-over. Nu relanserar man 172 produkter, introducerar ett helt nytt sortiment utan tillsatt salt och utökar den ekologiska familjen.

Kyckling-kedja intar Västerås

Den amerikanska snabbmatskedjan öppnade sin första restaurang på svensk botten i Göteborg i mitten av juni. Snart är det dags för Västerås.

Ny snabbmatsaktör vänder branschlogiken

Gigafood heter en startup som med minimal miljöpåverkan ska sälja nyttig, god och vacker snabbmat.

Hur hållbar är skollunchen?

Polarbröd reinvesterar i bageri

De tar Sibylla till Fagersta

Trio till Matsmart

Hälsokoncept ynglar av sig

Tredje restaurangen i Stockholm för snabb hälsomat.

Här är butiken som gör sushisuccé

Rawfik öppnar i Eskilstuna

Pucken i konkurs

R&S lämnar foodnet.se

Asiatiskt i Trädgårdsföreningen

Ikea i matsvinnsprojekt

Våglösning ska halvera matavfallet hos Ikea Food Services.

KFC rekordöppnade

Nytt grepp för hållbarhet

Konkurserna fortsätter i saluhallen

Ica upplöser Starbuckssamarbetet

Medelhav i Nordstan

Han är Köttföretagens nya ordförande

HKScan väljer ny ledning

Avtalen klara för handelns tjänstemän

Nytt avtal för 15 000

Polarbar invigd

Nyskaparstipendie till fruktförädling

Grön matinspiratör prisad

Sänd till en kollega

0.147