23948sdkhjf

Ny utbildning i samiskt mathantverk

Samernas utbildningscenter i Jokkmokk startar en ettårig eftergymnasial Yh-utbildning i Samiskt mathantverk. Utbildningen bygger på restaurang- och livsmedelsprogrammet men är mer praktisk.
Programmet startar höstterminen 2017 och har tio platser och är beviljad för två studieår. En stor del av studierna kommer att ske i formen lärande i arbete (LIA) och utbildningen är öppen för behöriga sökanden från hela Sverige.

– Den samiska matkulturen har alla möjligheter att sätta ett ordentligt avtryck på den gastronomiska kartan. Matkulturen präglas av årstidsväxlingarna och vad som stått att hitta lokalt. Råvarorna är absolut förstklassiga med ren, älg, fjällfisk, fågel, bär och vildväxande örter och förädlingen utgår från traditionell kunskap som präglas av ett hållbarhets- och helhetsperspektiv där så mycket som möjligt tas tillvara, berättar Roland Harnesk som är utbildningskonsulent vid Samernas utbildningscenter.

– När de går ut härifrån är tanken att de ska kunna arbeta med den samiska matkulturen på olika sätt. Det kan vara genom att vara anställda på restaurang eller inom råvaruförädling, men också som entreprenörer inom besöksnäring eller som matkreatörer som gör gästspel för att visa det samiska mathantverket, berättar Roland Harnesk

Fakta Utbildningen i Samiska mathantverk startar hösten 2017. Utbildningen har 10 platser och är förlagd över 40 veckor (200p), varav 16 veckor bedrivs på distans. En stor del av utbildningen sker i formen Lärande i arbete (LIA). Utbildningen är beviljad för två läsår .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062