Strejk avblåst. Nytt 3-årsavtal klart.

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visita och HRF slutit avtal för närmare 100 000 medarbetare inom besöksnäringen. Avtalet gäller på tre år och hålls inom det av industrin satta märket på 6,5 procent skriver VISITA: – LO välkomnar att arbetsgivarna har gått med på Hotell- och restaurangfackets krav om en låglönesatsning. En seger för de lågavlönade och den svenska modellen, menar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.



Under tisdagen blev det klart att Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) är överens om ett nytt avtal, vilket betyder att det inte blir någon strejk på de 19 hotell som varit del av HRF:s varsel. Avtalet innebär att Hotell- och restauranganställda får rätt till 6,5 procent plus en låglönesatsning och ligger i linje med de avtal som tidigare slutits inom industrin och handeln

- Avtalet är en seger för de lågavlönade, särskilt kvinnor. HRFs medlemmar förtjänar en lön man kan leva på, säger Torbjörn Johansson.

Dagens besked är positivt för den fortsatta avtalsrörelsen enligt Torbjörn Johansson och tillägger: Arbetsgivarna har äntligen erkänt låglönesatsningen. Det är en förutsättning för att resten av avtalsrörelsen ska rulla på i stabil takt.

– Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande. och tillägger:
– Det har varit tuffa förhandlingar och det har varit en tung process att nå hit, men nu har vi kommit fram till ett avtal som säkrar upp och tryggar för våra medlemsföretag de närmaste tre åren. Vi är glada att våra medlemmar får arbetsro och att vi landar på märke.

Det så kallade gröna riksavtalet som nu har slutits Berör cirka 100 000 arbetare inom besöksnäringen, det vill säga kockar, serveringspersonal, diskare, receptionister, städare med flera och gäller under tre år framåt.
Avtalet i korthet: Källa: HRF
Lönehöjningar

Avtalet ger 1650 kronor. Fördelat per heltidsanställd ger det:
År 1: 540 kronor/månad
År 2: 550 kronor/månad
År 3: 560 kronor/månad
Anställda med yrkeserfarenhet premieras lönemässigt.
Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.
Säkerhetsarbetare inom fjällvärlden (pistörer och skidpatrullarbetare) ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär att yrkesgruppens utbildning värderas högre och ger högre lön.

Trygga anställningar

Så kallad hyvling kan inte längre ske från en dag till en annan. Nu får den anställde ökad trygghet genom en omställningstid motsvarande uppsägningstiden i LAS.
En partsgemensam arbetsgrupp ska kartlägga hotellstädares arbetsbelastning. Syftet är att förbättra hotellstädares arbetsmiljö.

Schema och arbetstid

Tydligare skrivningar som ska förhindra att anställningsformen enstaka dagar överutnyttjas.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu stänger vi för semester. Öppnar åter i augusti.

Svenskar vill äta svenskt på snabbmatställen

Härmapor belönas

Branschen öppnar dörren till Sverige

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

”Konsumenter vill göra rätt”

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

Lönsamt med direktkontakt

Måltidsbegrepp luckras upp

Arkiv

Möjligt minska matsvinnet

Svenska Retursystems vd Anna Elgh tror att det är möjligt att minska matsvinnet och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Ny roll för leverantörer

Satsa på offentlig upphandling, varumärkeslöst eller bli leverantör på en helt ny nivå. Det är de tre huvudalternativen för framtidens leverantörer, enligt trendanalytikern Christina Cheng.

Ny vd på iFoodbag

Tar kryddan till högre höjder

Hälsosammare, bättre för miljön och användarvänligare. Santa Marias kryddsortiment för restauranger och storkök har fått en make-over. Nu relanserar man 172 produkter, introducerar ett helt nytt sortiment utan tillsatt salt och utökar den ekologiska familjen.

Kyckling-kedja intar Västerås

Den amerikanska snabbmatskedjan öppnade sin första restaurang på svensk botten i Göteborg i mitten av juni. Snart är det dags för Västerås.

Ny snabbmatsaktör vänder branschlogiken

Gigafood heter en startup som med minimal miljöpåverkan ska sälja nyttig, god och vacker snabbmat.

Hur hållbar är skollunchen?

Polarbröd reinvesterar i bageri

De tar Sibylla till Fagersta

Trio till Matsmart

Hälsokoncept ynglar av sig

Tredje restaurangen i Stockholm för snabb hälsomat.

Här är butiken som gör sushisuccé

Rawfik öppnar i Eskilstuna

Pucken i konkurs

R&S lämnar foodnet.se

Asiatiskt i Trädgårdsföreningen

Ikea i matsvinnsprojekt

Våglösning ska halvera matavfallet hos Ikea Food Services.

KFC rekordöppnade

Nytt grepp för hållbarhet

Konkurserna fortsätter i saluhallen

Ica upplöser Starbuckssamarbetet

Medelhav i Nordstan

Han är Köttföretagens nya ordförande

HKScan väljer ny ledning

Avtalen klara för handelns tjänstemän

Nytt avtal för 15 000

Polarbar invigd

Nyskaparstipendie till fruktförädling

Grön matinspiratör prisad

Sänd till en kollega

0.15