Ikea i matsvinnsprojekt

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Våglösning ska halvera matavfallet hos Ikea Food Services.

Genom en våglösning med pekskärm mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets och tanken är att den insamlade datan på sikt ska hjälpa till att förhindra att mat kastas bort.

Ikea Food Services har som mål att i augusti 2020 ha minskat matavfallet med 50 procent. Vid utgången av maj ingick 84 varuhus i det nya matavfallsystemet och hittills har projektet resulterat i 79 200 kg mindre matavfall. I ett pressmeddelande skriver Ikea Food Services att projektet även lett till att personalen vidtar åtgärder även på hemmaplan för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour, vd på IKEA Food Services.

La Cour är även ledamot av Champions 12.3-koalitionen som är ett ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny vd på iFoodbag

Tar kryddan till högre höjder

Hälsosammare, bättre för miljön och användarvänligare. Santa Marias kryddsortiment för restauranger och storkök har fått en make-over. Nu relanserar man 172 produkter, introducerar ett helt nytt sortiment utan tillsatt salt och utökar den ekologiska familjen.

Kyckling-kedja intar Västerås

Den amerikanska snabbmatskedjan öppnade sin första restaurang på svensk botten i Göteborg i mitten av juni. Snart är det dags för Västerås.

Ny snabbmatsaktör vänder branschlogiken

Gigafood heter en startup som med minimal miljöpåverkan ska sälja nyttig, god och vacker snabbmat.

Hur hållbar är skollunchen?

Polarbröd reinvesterar i bageri

De tar Sibylla till Fagersta

Arkiv

Trio till Matsmart

Hälsokoncept ynglar av sig

Tredje restaurangen i Stockholm för snabb hälsomat.

Här är butiken som gör sushisuccé

Rawfik öppnar i Eskilstuna

Pucken i konkurs

R&S lämnar foodnet.se

Asiatiskt i Trädgårdsföreningen

Ikea i matsvinnsprojekt

Våglösning ska halvera matavfallet hos Ikea Food Services.

Whole Foods köps upp

Näthandelsjätten köper kedjan för miljarder

Rallyburgare

Restaurangföretag i samarbete med rallyförare.

Korvföretag bygger ut

KFC rekordöppnade

Matkedjor till Östersunds stadskärna

Nya restauranger öppnar på löpande band och östersundsborna gillar sina nya mötesplatser.

Nytt grepp för hållbarhet

Konkurserna fortsätter i saluhallen

Ica upplöser Starbuckssamarbetet

Mer lokalproducerat på macken

OK Västerbotten inleder nytt samarbete med Norsjöbaserade Bastuträsk Charkuteri.

Medelhav i Nordstan

Han är Köttföretagens nya ordförande

HKScan väljer ny ledning

Avtalen klara för handelns tjänstemän

Nytt avtal för 15 000

Polarbar invigd

Nyskaparstipendie till fruktförädling

Grön matinspiratör prisad

Lantmännen går framåt - förutom för livsmedel

Köttskandal skakar Brasilien

Restaurangbranschen konkurrensutsatt

Nu väntar mellanölsveckan

Sänd till en kollega

0.114