23948sdkhjf

De vill se mer rotfrukter i skolorna

Rotfruktsleverantör skalar upp skolprojekt och satsar på fler temaveckor om klimatsmart mat i skolorna.

Aviko Norden, som levererar potatis och rotfrukter till storhushåll, restauranger och offentlig verksamhet, skalar upp projektet BFF- Best Food Forever- efter en lyckosam start hösten 2016. Sedan projektet initierades för att få skolor att servera nyttig och klimatsmart mat har åtta kommuner genomfört temaveckor. Nu hoppas företaget att 20 till 25 temaveckor ska hållas under det kommande året.

- Om alla skolor i Sverige på en och samma dag bytte ut hälften av nötfärsen i köttfärssåsen mot finhackade rotfrukter, sparar vi klimatgaser motsvarande som att köra en bil 209 varv runt jorden, säger Jörgen Johansson, vd på Aviko Norden i en kommentar.

Upplägget bygger på att man tillsammans med skolans kökspersonal har en workshop och provlagar recepten, och sedan genomför en temavecka, där de klimatsmarta, rotfruktsbaserade rätterna serveras i skolmatsalen.

I projektet samarbetar det Helsingborgsbaserade fleverantören med Kost & Näring, branschorganisationen för Sveriges kostchefer och med RISE, Research Institutes of Sweden, inom området klimatsmart mat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062