Dahlgren, UrbanDeli och Öster Malma blir mål för utländska journalister
Brittiska Wall Street Journal, ryska Gastronom och italienska Cucina Italiana Viaggi är några av de internationella mattidningar som valt att skicka sina bästa skribenter till Sverige i fyra dagar för att prova typiska svenska smaker. – Den gastronomiska världen vänder blickarna norrut just nu, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. I VisitSwedens Culinary Academy har vi en unik möjlighet att visa upp den moderna, hälsosamma och smakrika svenska maten. Nu ska vi jobba för att vår matkultur blir en av Sveriges starkaste ikoner som stärker varumärket Sverige. Det här är en del i VisitSwedens nya satsning på nation branding för Sverige.Årets resa är den fjärde i ordningen och tidigare har man besökt Lappland, Västkusten och Skåne. Syftet med Academy of Sweden-konceptet är att få ett antal professionella ”ambassadörer” att sprida sina upplevelser i Sverige vidare. Hela resan kommer att dokumenteras av VisitSwedens egen matbloggare Grace Fitzgerald på Academy of Sweden - Culinarys blogg.Bakom resan står VisitSweden, Stockholm Visitors Board och Sörmlands turismutveckling.På programmet:Torsdag 15 septemberBåttur till Djurgården och Skansen, där gruppen äter en gammaldags svensk lunch på Gubbhyllan. Cykeltur till Gamla stan, där gruppen tar fikapaus vid vattnet på Albert & Jacks och tar en titt på Urban Delis surdegshotell. Middag på Mathias Dahlgrens Matbaren.Fredag 16 septemberSkärgårdstur till Grinda, där bastu och husmanskostlunch väntar. Typisk svensk fikakorg följer med på båten. Gourmetrundtur på Söder med besök på Chokladfabriken, Urban Deli, Cajsa Warg, Saltå Kvarn och Hilton Hotel med sin biodling. Middag på restaurang AG, specialiserad på hängmörat kött. Kvällen avslutas med barhopping, bland annat på Little Quarters där till och med isen är egentillverkad och handsågad.Lördag 17 septemberResa till Sörmland, där lunch på Öster Malma Slott och Vilthägn inleder, tillredd av tv-kocken Anders Levén. Vidare till Flen och sjön Långhalsen för fiske och kräftfångst. Middag med kräftor på Rosenhanska Magazinet. Övernattning på Hedenlunda Slott, som bjuder på typisk svensk frukostbuffé.Söndag 18 septemberÖlprovning på Nils Oscar Bryggeri & Bränneri utanför Nyköping. Därefter knäckebrödsbak med Printz bageri i bagarstuga på Valla gård. Picknick med knäckebrödet och lunchkorg från Hornuddens Trädgård avnjuts under en tur med ångfartyget Munter på sjön Yngaren. Resan avslutas i Stockholm med matlagning i Electrolux provkök tillsammans med medlemmar ur svenska kocklandslaget.Academy of Sweden – Culinary arrangeras med målet att påverka miljön så lite som möjligt och har klassificerats som ett klimatneutralt arrangemang.