23948sdkhjf

2014 ett toppår för restaurangföretagen

2014 är ett av tre toppår med den starkaste omsättningstillväxten i volym under 2000-talet för restaurangföretagen konstaterar Visita och DLF i en kommentar till restaurangindex. Omsättningstillväxten var i volym 4,2 procent under årets första elva månader jämfört med motsvarande period föregående år.
Omsättningsökningen har ägt rum under ett år med relativt svag ekonomisk tillväxt i Sverige och efter flera år av stark tillväxt i restaurangbranschen.

Prisnivån, enligt KPI för restaurangerna, steg med drygt två tiondels procent mellan november och oktober och låg i november 2014 2,8 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.

Restaurangomsättningen ökade med 5,6 procent i november 2014 jämfört med november 2013 och i volym med 3,9 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen med 3,9 procent.

Omsättningstillväxten var stark under november jämfört med samma månad föregående år. Tillväxttalen var dock lägre än i såväl september och oktober jämfört med motsvarande månader året innan. Volymtillväxten i november 2014 följde dock på en stark utveckling i november föregående år, vilket innebär att tillväxten skedde från en hög nivå.

Optimismen när det gäller efterfrågan bland restaurangföretagen ökade kraftigt i december jämfört med november. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för december. Endast en mindre andel av restaurangföretagen tror på minskad efterfrågan på tre månaders sikt.

Hela pressmeddelandet från SCB:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/380690/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063