2014 ett toppår för restaurangföretagen
2014 är ett av tre toppår med den starkaste omsättningstillväxten i volym under 2000-talet för restaurangföretagen konstaterar Visita och DLF i en kommentar till restaurangindex. Omsättningstillväxten var i volym 4,2 procent under årets första elva månader jämfört med motsvarande period föregående år.
Prisnivån, enligt KPI för restaurangerna, steg med drygt två tiondels procent mellan november och oktober och låg i november 2014 2,8 procent högre än i december 2011, månaden innan momsen på restaurangserverad mat sänktes.
Restaurangomsättningen ökade med 5,6 procent i november 2014 jämfört med november 2013 och i volym med 3,9 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt ökade omsättningen med 3,9 procent.
Omsättningstillväxten var stark under november jämfört med samma månad föregående år. Tillväxttalen var dock lägre än i såväl september och oktober jämfört med motsvarande månader året innan. Volymtillväxten i november 2014 följde dock på en stark utveckling i november föregående år, vilket innebär att tillväxten skedde från en hög nivå.
Optimismen när det gäller efterfrågan bland restaurangföretagen ökade kraftigt i december jämfört med november. Det visar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för december. Endast en mindre andel av restaurangföretagen tror på minskad efterfrågan på tre månaders sikt.
Hela pressmeddelandet från SCB:
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Handel-med-varor-och-tjanster/Inrikeshandel/Omsattning-inom-tjanstesektorn/6629/6636/Behallare-for-Press/380690/