Ikea i matsvinnsprojekt

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Våglösning ska halvera matavfallet hos Ikea Food Services.

Genom en våglösning med pekskärm mäts och rapporteras matavfall i IKEA restauranger, bistros och Swedish Food Markets och tanken är att den insamlade datan på sikt ska hjälpa till att förhindra att mat kastas bort.

Ikea Food Services har som mål att i augusti 2020 ha minskat matavfallet med 50 procent. Vid utgången av maj ingick 84 varuhus i det nya matavfallsystemet och hittills har projektet resulterat i 79 200 kg mindre matavfall. I ett pressmeddelande skriver Ikea Food Services att projektet även lett till att personalen vidtar åtgärder även på hemmaplan för att minska matavfallet.

– Det är väldigt glädjande att se de första resultaten av initiativet Mat är värdefullt! Tack vare engagerade medarbetare och våglösningen ser vi upp till en 30 procents reduktion av matavfallet efter bara några månader. Jag följer utvecklingen nära och hoppas det kan uppmuntra andra att börja tänka på mat som den värdefulla resurs det är, säger Michael La Cour, vd på IKEA Food Services.

La Cour är även ledamot av Champions 12.3-koalitionen som är ett ett partnerskap mellan ledare från regeringar, företag, internationella organisationer, forskningsinstitut och det civila samhället för att påskynda takten mot att uppnå målen för hållbar utveckling.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

OK satsar på ”Den vilda kocken”

OK Västerbotten plockar in ett lokalproducerat koncept från ”Den vilda kocken” till flera av sina stationer i länet.

Träningshajpen skapar nya mellanmål

Kedjorna vill se lagstiftning om energidryck

Kiosk med nytt namn

Webhallen får kafébesök

Ny vd för McDonald´s Norden

Han är ny vd för restaurangkedjan i Norden. Därtill har restaurangkoncernen en ny finanschef.

Nyhetsbrev

Rasta förvärvar Gastropub

Arkiv

Menigo tar in ny affärsområdesdirektör

Restaurangkedjor till Söder

De öppnar i nya Söder, tidigare Söderpunkten, i Helsingborg.

Pinchos vd en vinnare

Risifrutti drar ned på sockret

Stationspris till Rondellen

Malmökafé prisat

För kunden i farten

Mindre mjölsäckar - bättre arbetsmiljö

Arbetsförhållande för anställda inom bagerier och konditorier ska underlättas med nya lättare mjölsäckar. Säckarnas vikt är lägre än branschstandard.

Medelhavshetta lyfter Coca-Cola

Här är årets finalister i Fast Food Awards

Nu är 21 finalister korade däribland Asylodlarna, Johan & Nyström, Taku Taku, Duni, Wellme, Totemo Ramen och Jinx Food Truck.

Mocca Deli till Örebro

Kafékonceptet expanderar utanför hemstaden Eskilstuna.

Pilotrestaurang för Fazer

Fazer Food & Co öppnar i Nordstan i november.

Max kan vinna åtråvärt hederspris

Premiär för Coops saluhall – på nätet

Cafékedja startar crowfundingkampanj

Redfellas vill bli kundägd cafékedja och öppnar investeringsrunda.

Vilka vinner 2018?

I veckan tillkännages de nominerade till Fast Food Awards som äger rum i Malmö i januari.

Interna organisationsförändringar på Liseberg

Fazer förvärvar Froosh

Pinchos-grundare i entreprenörstävling

Johan & Nyström till Göteborg

Med Oumph hos Whole foods

Två nya medlemmar i Kött- och charkföretagen

Bensinstationskedja med ny vd

Chefsduo lämnar McDonald´s

Högt förtroende för livsmedelsindustrin

Juicekoncept till Femman

Wayne´s nyinviger i Hallarna

Menigo sponsrar Stella

Utmärkelse till Max

Sänd till en kollega

0.115