23948sdkhjf

Whole Foods köps upp

Näthandelsjätten köper kedjan för miljarder

Det står nu klart att Amazon köper den amerikanska ekokedjan Whole Foods för nästan 120 miljarder kronor, det skriver Bloombergs. I ett slag blir Amazon ägare till mer än hundra butiker med cirka 91 000 anställda.

Amazon har länge haft siktet inställt på att sälja mer mat, bland annat genom sina egna satsningar Amazon Go. Beskedet chockade börsen, konkurrenterna Walmarts aktier sjönk med 7,1 procent och värdet i Kroger föll med hela 17 procent.

Whole Foods som specialiserar sig på naturliga varor utan tillsatser har under en längre tid kämpat med sina försäljningssiffror på en konkurrensutsatt amerikansk marknad som ser ut att bli allt tuffare där stora aktörer som Walmart och nu snart även Lidl slåss om marknadsandelarna.

Medgrundaren och vd:n för Whole Foods John Mackey kommer att fortsätta leda företaget och uppköpet av kedjan kan tolkas som hans försök till att undvika att bli utköpt av en av företagets största investerare Jana Partners. Enligt Mackey är investerarna mer intresserade av vinning än butikens koncept som går ut på "medveten kapitalism".

– De här människorna vill bara sälja Whole Foods och tjäna storkovan och de måste vara medvetna om att jag kommer att sätta mig emot. Det här är min bebis. Jag kommer att skydda mitt barn, de måste slå ut pappa innan de kan ta över, sa John Mackey tidigare i veckan i en intervju med tidningen Texas Monthly.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11