23948sdkhjf

Social underjordisk odling

I Högdalen odlas grönsaker i underjordiskt lastutrymme.

Ett underjordiskt lastutrymme om 200 kvadratmeter i Högdalen Centrum är platsen för odlingen som ska tillhandahålla grönsaker till bland annat Andra Varvets café och till Nya Rågsveds Folkets Hus catering- och caféverksamhet. Tanken är även att fler lokala handlare och restauratörer ska ta in produkterna i sitt sortiment.

Fastighetsägaren Citycon tillhandahåller ytan och ansvarar för fastighetsdrift medan projektet drivs av Nya Rågsveds Folkets Hus som har en lång erfarenhet av att anställa långtidsarbetslösa och arbeta med lokala hållbarhetsfrågor. Föreningen driver bland annat secondhandaffären och caféet ”Andra varvet”. Därtill deltar även Stockholms Stad i projektet Odlande stadsbasarer och grönsaksproducenten Spisa som bidrar med kunskap och utbildar personalen som ska arbeta med odlingarna. Vinnova stödjer projektet med 4,5 miljoner kronor (fördelat på Stockholm, Helsingborg och Landskrona).

- Det är otroligt spännande att vara först ut och bryta ny mark. Med denna satsning ökar vi vårt sociala och ekonomiska engagemang ytterligare i Högdalen-Rågsved. Förhoppningen är att även denna satsning ska göra skillnad, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079