23948sdkhjf

Potatismjölken snart här

Ny forskning kan leda till en ny ”mjölksort”.

Eva Tornberg forskare på Lunds Tekniska Högskola som studerat emulsioner sedan 1970-talet har hittat ett sätt att värma upp potatis på för att, uppblandat med rapsolja, bilda ett nytt smakneutralt mjölkalternativ.

– Det fiffiga med potatis är att den inte smakar något. Dessutom lyfter fettet i oljan fram smakerna, säger hon i en kommentar.

Produkten har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas i affärerna nästa år. Livsmedlet är både allergenfritt och lokalproducerat och är på grund av rapsoljan rik på omega 3, vilket gör att ”mjölken” passar bra för veganer.

– De kan ju ha svårt att få i sig det livsviktiga fettet omega 3, som mest finns i fet fisk. För dem och andra kan produkten fungera som ett alternativ till linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott, säger Eva Tornberg.

Potatismjölken kan bli både ett alternativ till mjölk samt ersätta denna i yoghurt, glass och grädde. I första skedet planerar Eva Tornberg dock att göra en smoothie genom att blanda emulsionen med äppelmust och frukt.

Eva Tornberg säger dock att det inte handlar om en ny proteindryck.

– Det är hysteri när det gäller proteiner, det råder ingen brist på proteiner i det här landet, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078