Skärpt straff för matfusk föreslås

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Förslaget som kommer från regeringen innebär att straffet för allvarliga brott som tillexempel ommärkning av köttfärs.

Regeringen föreslår skärpta straff för matfusk. Förslaget innebär att straffet för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter höjs, från böter till fängelse i högst två år.

- Vi har sett flera exempel på matfusk i Sverige, till exempel felaktiga datummärkningar och importerat kött salufört som svenskt ekologiskt kött. Det är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för människor. Det här måste vi sätta stopp för och därför tar vi nu hårdare tag mot matfusket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Regeringen överlämnar idag förslaget om skärpning av straffen i livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter till Lagrådet. 

I dag är böter det enda straff som kan dömas ut. Eftersom matfusket kan få allvarliga konsekvenser för ett stort antal människor eller djur anser regeringen att dagens straff inte motsvarar brottens svårighetsgrad.

Fängelse införs i straffskalorna, föreslår Regeringen, för allvarliga överträdelser. Mindre allvarliga överträdelser av mer administrativ karaktär, som t.ex. krav på registrering av en verksamhet, ska kunna leda till en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna kommer att uppgå till minst 1 000 kronor och högst 100 000 kronor.

- Matfusk är oacceptabelt, det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel. Svensk mat står för låg antibiotikaanvändning, gott djurskydd och säkra livsmedel. Konsumenterna måste också kunna lita på detta, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya lagstiftningen föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.



Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.105