23948sdkhjf

Rejäl ökning för kaféer

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 3,0 procent under december 2017 jämfört med samma månad föregående år, enligt Restaurangindex från Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, DLF, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.

Störst uppgång hade kaféer och konditorier som ökade med 12,9 procent men majoriteten av delbranscherna uppvisade positiva tillväxttal under månaden Lunch- och kvällsrestauranger ökade med 3,9 procent och i snabbmatsrestaurangerna ökade försäljningen med 3,7 procent.

Svagast utveckling hade återigen personalrestauranger med en nedgång om -8,6 procent.

Försäljningsutvecklingen mätt i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 6,5 procent i december, jämfört med samma månad föregående år.

”Efter ett svagt tredje kvartal med krympande omsättning i volym tog omsättningstillväxten i restaurangbranschen fart under fjärde kvartalet” komenterar Visita och DLF utfallet.


Trots tillväxt var restaurangföretagen inte nöjda med lönsamheten. Sett över helåret 2017 stannade omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen på 1,6 procent jämfört med 2016 vilket är den lägsta tillväxten som uppmätts sedan 2009.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.084