De fick Gulddrakar

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Kaféet Fosch artisan pâtisserie på Löjtnantsgatan 8 tilldelades en Gulddrake i kategorin Kafé under måndagskvällens utdelningen av Dagens Nyheters Årets Gulddrakar 2018.

Motivering till utmärkelsen lyder;

”Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Tre restauranger vann också pris i tre olika kategorier; årets vinnare i kategorin budget blev Brisket & Friends, vinnare i kategorin krog lyx blev Soyokaze på Frejgatan medan Kagges på Lilla Nygatan i Gamla Stan fick utmärkelsen Gulddraken för krog mellan. I kategorin bar utsågs Folii till vinnare.

Under kvällen delade Dagens Nyheter på initiativ av Daniella Illerbrand även ut priserna för Framtidsdraken som gick till Anton Nehro vid Stockholms hotell- och restaurangskola och Carolina Örtegren vid Stockholms internationella restaurang och hotellskola. Priset delas ut för att uppmuntra och stimulera studenter i restaurangbranschen

Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

Årets hederspris gick till minne av Magdalena Ribbing som hyllades med motiveringen; 

Magdalena Ribbings betydelse som matjournalist och skapare av den moderna svenska restaurangbedömningen kan inte överskattas. I en tid där mat mest handlade om näring, mjölksubventioner och kostcirklar, lyfte hon fram måltiden som en social plattform och en konstform. Varje matbloggare eller restaurangskribent idag skriver vidare på hennes sätt att bedöma och tänka om mat och dryck, och som grundare av Matpatrullen – Krogkommissionens föregångare – präglar hon än idag Dagens Nyheters krog- bevakning. Tack för allt, Magdalena!

Gulddrakar delas ut av Dagens Nyheter sedan 2001 och juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124