23948sdkhjf

Han blev Årets unga kock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Henric Herbertsson från restaurang SK Mat & Människor i Göteborg är Årets unga kock 2018. Han ska nu tävla i världsfinalen i Taiwan i höst.

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg korades till Årets unga kock 2018, arrangerad av Chaîne des Rôtisseurs, vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola på måndagskvällen. Han blev silvermedaljör i tävlingen 2016.

I konkurrens med fem andra finalister tillagade han en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg, komponerad av kocken  Andreas Edlund och Chaîne des Rôtisseurs Consellier Culinaire Catarina Offe, med anka och röding som huvudingredienser.

Övriga finalister var Viktor Arabzadeh från Swedish Taste i Göteborg, William Brittsjö från Oaxen Krog och Marcus Forsberg från Oaxen Slip i Stockholm, Fabian Olli Johansson från Rot på Gotland samt  Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm.

Henric Herbertsson går nu vidare till Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare.

Juryns motivering löd;
”En varierande meny utförd med säkert handlag och med stor målmedvetenhet. En meny med klassiskt hantverk serverad med modern touch. Allt detta tillsammans gav den bästa smaken.”

Läs också: Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Henrics Herbertssons segermeny bestod av förrätten
med dillbakad röding med bakad purjolök, purjosot, dillkräm, brynt smörvinegrett och syrlig gurka. 

Huvudrätten var stekt ankbröst, krispigt lår, jordärtskockskräm med syrad grädde, brysselkål, anksky och libbsticka samt en dessert som bestod av chokladkräm med hasselnötter, maräng, stekt sockerkaka, ljummen ananaskompott, apelsinsorbet och körvel.


På andra plats i tävlingen kom Philip Lindgren från Stadshuskällaren i Stockholm och på tredje plats Fabian Olli Johansson som till vardags arbetar på restaurang Rot på Gotland.

Fabian Olli Johansson tilldelades även Köksjuryns pris, ett pris som delas ut sedan ett par år och som baseras på köksarbetet, samt Publikens pris efter en röstning bland gästerna på den efterföljande middagen.

I juryn satt Kurt Weid, Johan Andersson, Cajsa Johansson, Jimmi Eriksson, Christina Möller, Monica Sander, Carl Wachtmeister, Lars Sunekvist, Lena Eriksson, Henrik Norström och Björn Persson.

Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går vidare till världsfinalen i Taiwan i september där ett 20-tal kockar från hela världen blir hans medtävlare. Tävlingen är en viktig del av Chaîne des Rötisseurs verksamhet och har arrangerats sedan 1976. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111