23948sdkhjf

VM-korv med namn

Under den gångna helgen ägde årets upplaga av Korvfestivalen rum och då korades två vinnare i namntävlingen för VM-korven.

Inför sommarens fotbollshöjdpunkt i Ryssland har en särskild VM-korv tagits fram och nu har korven fått sitt namn av intresserad allmänhet som fått bidra med namnförslag.

Vinnarnamnet, bland de hundratalet inskickade bidrag, stod Kay Höök i Stockholm för som valde att kalla korven Winnerkorv. Även ett hederspris valdes ut; Bolltrollarkorv som skickats in av Johnas Jonsson i Mölndal.

Juryns motivering till Winnerkorv lyder: Med ett underfundigt och fyndigt namn, som för tankarna till en klassisk korvsort och väcker förhoppningar om framgångsrika blågula insatser på fotbollsplanen, blev detta en solklar vinnare.

I juryn satt Kristina Askstedt,Svenska Spel, Kerim Akkoc, Taylors and Jones samt Jan Scherman, Ledamot i Korvakademien.

Vinnaren i tävlingen Kay Höök erhåller, förutom äran och diplom, priser i form av en signerad landslagströja från bragdmatchen mot Italien på San Siro, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Vinnaren av hederspriset Johnas Jonsson erhåller, förutom den stora äran och diplom, en landslagströja, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Här är receptet på Winnerkorv som ger cirka 16 korvar
1 kg tärnad lambog 1 kg fläskkarré
100g ströbröd alternativt 1dl potatismjöl 1,5 msk salt
1 msk socker 1 tsk mald ingefära
1 tsk lök pulver 2 krm mald koriander
1 tsk mald vit peppar 1,5 dl vatten
1⁄2 msk mald spiskummin 1 tsk kanel
3 msk paprika pulver 1⁄2 dl Harissa chilipasta
1 röd paprika (finhackad) 1 gul lök (finhackade)
1 dl hackad persilja

Tillagning
1. Lägg fjälstret i blöt. Det kan man göra dagen innan och ställa in i kylen men det
räcker också någon timme innan man ska fylla fjälstret. Tänk på att om det är första
gången du ska göra korv så är det betydligt lättare att fylla och tvinna ett
svinfjälster, lammfjälster kräver lite mer finess.
2. Lägg köttet i frysen (ca 30 - 45 min innan du ska börja mala) samt lägg in vätskan i
kylen.
3. Blanda alla torra kryddor i en bunke.
4. Mal köttet i passande grovlek alternativt hacka köttet med en kniv.
5. Tillsätt kryddor samt den väl kylda vätskan (eventuellt krossad is).
6. Blanda färsen väl.
7. Lägg tillbaka färsblandningen i kylen.
8. Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
9. Ta ut färsen ur kylen men du behöver inte ta ut allt på en gång. Ta ut den mängd
du får plats med på kvarnen.
10.Fyll fjälstret. Det kan vara svårt i början. Ha tålamod! Vårat bästa råd är att inte ha
för bråttom och att inte fylla fjälstret för mycket. Korven ska inte se ut som en färdig
korv utan mer som en korv som har fått punka (om du ska fylla ett lammfjälster så
är det ännu viktigare att man inte fyller det för mycket). Fyll fjälstret till en enda
lång korv. Övning ger färdighet!
11.Nu är det dags att tvinna korven. Man bör göra detta direkt annars torkar skinnet
och det blir betydligt skörare. Det finns inget rätt eller fel gällande storlek man gör
som man behagar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063