VM-korv med namn

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Under den gångna helgen ägde årets upplaga av Korvfestivalen rum och då korades två vinnare i namntävlingen för VM-korven.

Inför sommarens fotbollshöjdpunkt i Ryssland har en särskild VM-korv tagits fram och nu har korven fått sitt namn av intresserad allmänhet som fått bidra med namnförslag.

Vinnarnamnet, bland de hundratalet inskickade bidrag, stod Kay Höök i Stockholm för som valde att kalla korven Winnerkorv. Även ett hederspris valdes ut; Bolltrollarkorv som skickats in av Johnas Jonsson i Mölndal.

Juryns motivering till Winnerkorv lyder: Med ett underfundigt och fyndigt namn, som för tankarna till en klassisk korvsort och väcker förhoppningar om framgångsrika blågula insatser på fotbollsplanen, blev detta en solklar vinnare.

I juryn satt Kristina Askstedt,Svenska Spel, Kerim Akkoc, Taylors and Jones samt Jan Scherman, Ledamot i Korvakademien.

Vinnaren i tävlingen Kay Höök erhåller, förutom äran och diplom, priser i form av en signerad landslagströja från bragdmatchen mot Italien på San Siro, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Vinnaren av hederspriset Johnas Jonsson erhåller, förutom den stora äran och diplom, en landslagströja, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Här är receptet på Winnerkorv som ger cirka 16 korvar
1 kg tärnad lambog 1 kg fläskkarré
100g ströbröd alternativt 1dl potatismjöl 1,5 msk salt
1 msk socker 1 tsk mald ingefära
1 tsk lök pulver 2 krm mald koriander
1 tsk mald vit peppar 1,5 dl vatten
1⁄2 msk mald spiskummin 1 tsk kanel
3 msk paprika pulver 1⁄2 dl Harissa chilipasta
1 röd paprika (finhackad) 1 gul lök (finhackade)
1 dl hackad persilja

Tillagning
1. Lägg fjälstret i blöt. Det kan man göra dagen innan och ställa in i kylen men det
räcker också någon timme innan man ska fylla fjälstret. Tänk på att om det är första
gången du ska göra korv så är det betydligt lättare att fylla och tvinna ett
svinfjälster, lammfjälster kräver lite mer finess.
2. Lägg köttet i frysen (ca 30 - 45 min innan du ska börja mala) samt lägg in vätskan i
kylen.
3. Blanda alla torra kryddor i en bunke.
4. Mal köttet i passande grovlek alternativt hacka köttet med en kniv.
5. Tillsätt kryddor samt den väl kylda vätskan (eventuellt krossad is).
6. Blanda färsen väl.
7. Lägg tillbaka färsblandningen i kylen.
8. Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
9. Ta ut färsen ur kylen men du behöver inte ta ut allt på en gång. Ta ut den mängd
du får plats med på kvarnen.
10.Fyll fjälstret. Det kan vara svårt i början. Ha tålamod! Vårat bästa råd är att inte ha
för bråttom och att inte fylla fjälstret för mycket. Korven ska inte se ut som en färdig
korv utan mer som en korv som har fått punka (om du ska fylla ett lammfjälster så
är det ännu viktigare att man inte fyller det för mycket). Fyll fjälstret till en enda
lång korv. Övning ger färdighet!
11.Nu är det dags att tvinna korven. Man bör göra detta direkt annars torkar skinnet
och det blir betydligt skörare. Det finns inget rätt eller fel gällande storlek man gör
som man behagar.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14