23948sdkhjf

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.
Runt 2014 nådde cafékedjan Barista sin topp med totalt 19 caféer i landet, varav åtta i Malmö – därefter började antalet minska. Under förra året petade kedjans styrelse både vd och flera andra chefer, och satsade på att göra om alla caféer till franchiseenheter.

I oktober 2017 inledde man ett försök att rekonstruera bolaget, vilket man då förklarade med att ekonomin varit i obalans under flera år. Nu rapporterar Sydsvenskan att försöket misslyckats och att Barista begärt sig själva i konkurs.

I dag finns totalt tio caféer kvar, varav fyra är i egen regi. Tre av dessa är i Stockholm och ett i Lund. Resterande sex är franchiseenheter, fördelade över Malmö (där kedjan först grundades 2006), Kalmar, Lund och Uppsala.

Enligt styrelseordföranden är en hårdnande konkurrens en av anledningarna till konkursen, då fler kedjor satsat på kravmärkning och hållbarhet i sina fokus.

– Det har skett ett skifte på marknaden. Espresso House, Wayne's och Joe and the juice – alla satsar hårt. Vi har haft ett unikt sätt att fokusera på det etiska och hållbara. Men då betalar man också lite högre kostnader för produktinköp och så vidare, säger Martin Frölander till tidningen.

Konkursförvaltaren kommer nu driva vidare kedjan, som i dagsläget har omkring 40 anställda, i jakt på en köpare.

I slutet av 2016 satsade kedjan på att få in kapital genom investeringar via crowdfunding – när emissionen stängde hade drygt 1 600 personer investerat i kedjan, som därmed fick in 21 miljoner kronor i kapital. Det talades då om ett svenskt rekord i crowdfunding .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079