23948sdkhjf

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Norska försäljningen minskar efter sockerskatt.

Den norska läskförsäljningen har gått ner med 12,48 procent på ett år, det konstaterar den norska bryggarföreningen Bryggeri- og drikkevareforeningen i sin senaste statistik. Den kraftiga nedgången sägs bero på införandet av en ny sockerskatt.

– Det är helt uppenbart att försäljningsnedgången beror på avgiften. Folk väljer hellre att handla annat, säger Petter Nome från Bryggeri- og drikkevareforeningen till norska P4.

Men det är inte bara läsk innehållande socker som minskat i försäljning, även den sockerfria läsken minskade med 8,52 procent och läsk med tillsatta fruktjuice minskade med hela 37,16 procent.

Den kraftiga minskningen sägs dock inte endast bero på skatten då många hamstrat läsk i förutseende syfte. Den ökande gränshandeln med Sverige tros också påverka försäljningen negativt. Och enligt Petter Nome innebär detta inte att norrmännen dricker mindre läsk.

– Jag tror inte att folk köper mindre läsk. Allt tyder på att hälsoeffekten av den här avgiften är negativ eftersom folk hamstrar från både nätet och från gränshandeln istället för att köpa normala mängder i Norge, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063