23948sdkhjf

Nu ska alla caféer bli lättillgängliga

Nu försvinner undantaget om tillgänglighet för mindre verksamheter inom varu- och tjänstesektorn.

År 2015 lades bristande tillgänglighet till som en form av diskriminering i lagen. Hittills har verksamheter inom varu- och tjänstesektorn med färre än tio anställda – exempelvis restauranger, caféer och butiker – undantagits från lagändringen men det är det slut med nu. Från och med den första maj försvinner undantaget.

Det innebär att en verksamhet som inte anses ha vidtagit skäliga åtgärder för tillgängligheten kan ha gjort sig skyldig till diskriminering. När det gäller skäliga åtgärder kan det dels röra sig om ändringar i planlösningen men även om mindre åtgärder som exempelvis att flytta en hylla, läsa upp en meny eller att flytta på starkt doftade produkter.

– Det här är en väldigt tydlig signal om att tillgänglighet är något som berör alla, och alla verksamhetsutövare inom den här sektorn som inte redan har gjort det bör nu se över sin verksamhet och fråga sig om den är tillgänglig, säger DO Agneta Broberg.

Vid bedömningen om det har varit fråga om diskriminering görs en helhetsbedömning av det enskilda fallet. Då ser man till exempel på vilka praktiska och ekonomiska förutsättningar en verksamhet har. Man ser också på faktorer som om det handlar om en kortare kontakt eller en längre relation till kunden som har behov av tillgänglighetsåtgärder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093