Svensk tar hög post i europeisk branschorganisation

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Livsmedelsföretagens Nicklas Amelin utses till ordförande i Food Drink Europes kommitté för livsmedelslagstiftning.

I och med att Nicklas Amelin utses till ordförande för europeiska branschorganisationen Food Drink Europes kommitté för livsmedelslagstiftning ("Food and consumer policy committee") blir han också den första svensken att sitta på posten.

Kommittén är en av fyra inom Food Drink Europe, där europeiska livsmedelsindustrins ståndpunkter gällande EU:s livsmedelslagstiftning samlas in och bearbetas. Tillsammans med de olika kommittéernas expertgrupper bidrar man till hur organisationen ställer sig i nyckelfrågor, vilket efter beslut sedan kommuniceras ut till europeiska och internationella beslutsfattare.

Läs också: Ny vd på Livsmedelsföretagen

Inom kommittén arbetar man med frågor inom EU:s regelverk gällande bland annat närings- och hälsopåståenden, livsmedelssäkerhet, "novel foods" och livsmedelsförpackningar, för att nämna ett urval.

Läs också: HaV föreslår ålförbud

Nicklas Amelin har sedan 2014 arbetat som Livsmedelsföretagens EU-expert och utnämningen möts positivt av den svenska branschorganisationen:

– Vi är mycket stolta över Nicklas som vi vet kommer att göra ett fantastiskt jobb som ordförande. Vi är också väldigt glada att Livsmedelsföretagens satsning på att flytta fram positionerna inom Food Drink Europe har gett så snabba resultat och att vi nu har en ännu bättre utgångspunkt för att tillvarata våra medlemmars intressen i det viktiga arbete som sker i Bryssel, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157