Växjö-café hamnar högst

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

När White guide rankar landets caféer placerar sig småländska koncernen PM och vänner i topp.

Under måndagen presenterade White guide sin årliga lista över landets bästa caféer. Totalt kvalificerade 338 caféer in sig på listan, där Växjö-caféet Bröd och sovel utsågs som bäst av alla.

Vinnaren, som utsågs genom högsta totalpoängen i ett antal kriterier, motiverades av juryn på detta sätt:

"För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!"

Caféet är en del av koncernen PM och vänner, som förutom Bröd och sovel även driver restauranger, hotell och konferenslokaler.

Läs också: Han är Kravs nya ordförande

Samtidigt som årets bästa café utsågs passade man även på att uppmärksamma de Krav-märkta caféerna på listan. I årets upplaga var 20 caféer certifierade, där nykomlingen Annas hembageri i Mariefred fick utmärkelsen årets hållbara café.

Caféet ligger på certifieringsnivå 2 av 3, vilket innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet består av Krav-godkända, EU-ekologiska eller MSC-märkta livsmedel. Av de 20 caféer som kom med på listan är fem stycken på nivå 3, där nivån ska ligga på 90 procent.

Läs också: Fler än fyrtio nya caféer

– Vi är öppna mot våra kunder och berättar gärna hur vi bakar och vilka ingredienser vi använder. Att råvarorna kan smaka olika från skörd till skörd är just charmen med ekologiskt, säger Anna Schweitz som driver bageriet.

Det delades även ut fler priser, bland annat för årets konditori och årets bageri. Se pristagarna nedan, och se topp 20 över landets caféer via White guides hemsida.

  • Årets konditori – Nilssons konditori och bageri, Oskarshamn
  • Årets kaffebar – Johan och Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
  • Årets stjärnskott – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
  • Årets "värt en resa" – Familjen, Tärnaby
  • Årets fikaställe – Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Årets bageri – Söderberg och Sara stenugnsbageri, Ystad


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183