Växjö-café hamnar högst

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

När White guide rankar landets caféer placerar sig småländska koncernen PM och vänner i topp.

Under måndagen presenterade White guide sin årliga lista över landets bästa caféer. Totalt kvalificerade 338 caféer in sig på listan, där Växjö-caféet Bröd och sovel utsågs som bäst av alla.

Vinnaren, som utsågs genom högsta totalpoängen i ett antal kriterier, motiverades av juryn på detta sätt:

"För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!"

Caféet är en del av koncernen PM och vänner, som förutom Bröd och sovel även driver restauranger, hotell och konferenslokaler.

Läs också: Han är Kravs nya ordförande

Samtidigt som årets bästa café utsågs passade man även på att uppmärksamma de Krav-märkta caféerna på listan. I årets upplaga var 20 caféer certifierade, där nykomlingen Annas hembageri i Mariefred fick utmärkelsen årets hållbara café.

Caféet ligger på certifieringsnivå 2 av 3, vilket innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet består av Krav-godkända, EU-ekologiska eller MSC-märkta livsmedel. Av de 20 caféer som kom med på listan är fem stycken på nivå 3, där nivån ska ligga på 90 procent.

Läs också: Fler än fyrtio nya caféer

– Vi är öppna mot våra kunder och berättar gärna hur vi bakar och vilka ingredienser vi använder. Att råvarorna kan smaka olika från skörd till skörd är just charmen med ekologiskt, säger Anna Schweitz som driver bageriet.

Det delades även ut fler priser, bland annat för årets konditori och årets bageri. Se pristagarna nedan, och se topp 20 över landets caféer via White guides hemsida.

  • Årets konditori – Nilssons konditori och bageri, Oskarshamn
  • Årets kaffebar – Johan och Nyström (Norrlandsgatan), Stockholm
  • Årets stjärnskott – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala
  • Årets "värt en resa" – Familjen, Tärnaby
  • Årets fikaställe – Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
  • Årets bageri – Söderberg och Sara stenugnsbageri, Ystad


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163