23948sdkhjf

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.
Hos IVL Svenska miljöinstitutet visste man att det var fullt möjligt att göra avloppsvatten till vanligt dricksvatten – frågan var bara hur man skulle övertyga skeptikerna.

Lösningen låg nära. Med hjälp av grannen Nya Carnegiebryggeriet bestämde man sig för att brygga öl på avloppsvatten, med Hammarby Sjöstadsverk som vattenkällan.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare för vattenrening på IVL Svenska miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Innan vattnet kunde användas till öl behandlades det först i en lång kedja av reningssteg. Efter att sedan gått igenom kvalitetstester var det dags för bryggning – en månad senare står ölen klar, en pilsner i nordtysk med namnet Pu:rest.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Ölen får premiär hos bryggeriet på fredag, sedan intar den Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment i en begränsad upplaga. Den kommer även gästspela hos några utvalda krogar och festivaler framöver, meddelar skaparna.

Enligt bryggeriet ligger en storskalig kommersiell produktion av den här typen långt fram, men man ser samtidigt att samarbetet är en blick in i framtiden gällande både bryggning och teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078