23948sdkhjf

Från kloak till flaska

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Hos IVL Svenska miljöinstitutet visste man att det var fullt möjligt att göra avloppsvatten till vanligt dricksvatten – frågan var bara hur man skulle övertyga skeptikerna.

Lösningen låg nära. Med hjälp av grannen Nya Carnegiebryggeriet bestämde man sig för att brygga öl på avloppsvatten, med Hammarby Sjöstadsverk som vattenkällan.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare för vattenrening på IVL Svenska miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Innan vattnet kunde användas till öl behandlades det först i en lång kedja av reningssteg. Efter att sedan gått igenom kvalitetstester var det dags för bryggning – en månad senare står ölen klar, en pilsner i nordtysk med namnet Pu:rest.

Läs också: Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Läs också: Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Ölen får premiär hos bryggeriet på fredag, sedan intar den Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment i en begränsad upplaga. Den kommer även gästspela hos några utvalda krogar och festivaler framöver, meddelar skaparna.

Enligt bryggeriet ligger en storskalig kommersiell produktion av den här typen långt fram, men man ser samtidigt att samarbetet är en blick in i framtiden gällande både bryggning och teknik.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Nyhetsbrev

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Arkiv

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.091