23948sdkhjf

Många bakom sensationella EM-guldet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Vinsten i Coup du Monde dela Patisserie är resultatet av mångas hårda arbete.

Det är inte bara en seger i Coup du Monde dela Patisserie, det är också en framgång för en lång tid av förberedelse för de svenska konditorerna när de nu står som segrare.

– Vi har bara tävlat i EM två gånger tidigare. Förra gången, 2016, tog vi brons, så detta är sensationellt, säger Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.
Historiskt har länder med lång och klassisk konditoriverksamhet tagit topplaceringarna, men i år är alltså Sverige i topp före tunga chokladländer som Belgien och Schweiz.

– Tidigare har vi träffat helt rätt när det gäller smaker, men inte nått ända fram med övriga delar för att få tillräckliga poäng. Men när både jury och publik flockades runt skapelserna på det svenska bordet förstod vi att något var på gång.

Det hela kan sammanfattas som en arbetsseger där inte bara de tävlande konditorerna Jessica Sandberg och Martin Mornad och lagledarna Tony Olsson och Gustaf Mabrouk genomfört en bragd. Det har också handlat om att skaffa kunskap.

– Att baka i vardagen och tävla i konditori är väldigt olika, och vi har haft en lång startsträcka för att komma i kapp de andra länderna, vi har jobbat hårt, strukturerat och målmedvetet på ett svenskt vis, säger Martin Lundell.

– Det här arbetet började för fem år sedan när vi anlitade Evert Bränd som jobbat med kocklandslaget och har en stor erfarenhet av tävlingar. Det är väldigt mycket runt omkring själva tävlandet som man inte ser men som man måste känna till hur det fungerar, som organisation, kontakt med tävlingsarrangörer och sponsorer.

Och vad gäller sponsorerna så bidrar de inte endast till finansiering, framhåller Martin Lundell.

– Sponsorerna har också väldigt många skickliga och kunniga anställda som tillsammans med många andra yrkesskickliga konditorer har följt processen och träningar och kommit med input kring smaker och tekniker och delat med sig av sin kunskap.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134