23948sdkhjf

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Miljömyndigheterna ger ok till fördubblad produktion.

Whiskytillverkaren Box destilleri vill expandera till fler marknader – och för det behöver man också öka produktionen.

En ansökan om dubblingen skickades därför in till miljö- och byggnämnden i Kramfors, som nu beslutat att godkänna produktionsökningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Myndigheterna bedömer genom ett provisoriskt tillstånd att det närliggande reningsverket i Nyland kan ta emot avlopp motsvarande 3 900 personers utsläpp från destilleriet.

Läs också: Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

– Avlopp från bagerier, slakterier, destillerier innehåller en hel del organiskt material att bryta ner. Box avloppsvatten motsvarar ungefär 2 400 personers avlopp, säger miljö- och byggchef Siv Sundström till tidningen.

Dock står reningsverket inför en ombyggnad vilket gör att destilleriet till en början måste skicka avloppet med tankbil till ett annat reningsverk. Slutgiltigt beslut tas nästa höst – innan dess ska nämnden också ska saker som buller och kemikaliehantering i beaktande.

Box destilleri står dessutom inför ett namnbyte senare i månaden. Efter den egenanordnade festivalen i slutet av juni kommer man byta namn till High Coast Distillery och märket High Coast Whisky på grund av risk för en varumärkeskonflikt med det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165