Destilleriet får tillstånd för att dubbla

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Miljömyndigheterna ger ok till fördubblad produktion.

Whiskytillverkaren Box destilleri vill expandera till fler marknader – och för det behöver man också öka produktionen.

En ansökan om dubblingen skickades därför in till miljö- och byggnämnden i Kramfors, som nu beslutat att godkänna produktionsökningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Myndigheterna bedömer genom ett provisoriskt tillstånd att det närliggande reningsverket i Nyland kan ta emot avlopp motsvarande 3 900 personers utsläpp från destilleriet.

Läs också: Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

– Avlopp från bagerier, slakterier, destillerier innehåller en hel del organiskt material att bryta ner. Box avloppsvatten motsvarar ungefär 2 400 personers avlopp, säger miljö- och byggchef Siv Sundström till tidningen.

Dock står reningsverket inför en ombyggnad vilket gör att destilleriet till en början måste skicka avloppet med tankbil till ett annat reningsverk. Slutgiltigt beslut tas nästa höst – innan dess ska nämnden också ska saker som buller och kemikaliehantering i beaktande.

Box destilleri står dessutom inför ett namnbyte senare i månaden. Efter den egenanordnade festivalen i slutet av juni kommer man byta namn till High Coast Distillery och märket High Coast Whisky på grund av risk för en varumärkeskonflikt med det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

Upprop i restaurangbranschen - vill öka efterfrågan på svenska råvaror

Efter sommarens torka uppmanas restauranger och måltidsverksamheter välja svenskt kött, frukt och grönt för att stötta bönder efter sommarens torka.

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bordsservering på McDonald´s

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177