23948sdkhjf

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Miljömyndigheterna ger ok till fördubblad produktion.

Whiskytillverkaren Box destilleri vill expandera till fler marknader – och för det behöver man också öka produktionen.

En ansökan om dubblingen skickades därför in till miljö- och byggnämnden i Kramfors, som nu beslutat att godkänna produktionsökningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Myndigheterna bedömer genom ett provisoriskt tillstånd att det närliggande reningsverket i Nyland kan ta emot avlopp motsvarande 3 900 personers utsläpp från destilleriet.

Läs också: Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

– Avlopp från bagerier, slakterier, destillerier innehåller en hel del organiskt material att bryta ner. Box avloppsvatten motsvarar ungefär 2 400 personers avlopp, säger miljö- och byggchef Siv Sundström till tidningen.

Dock står reningsverket inför en ombyggnad vilket gör att destilleriet till en början måste skicka avloppet med tankbil till ett annat reningsverk. Slutgiltigt beslut tas nästa höst – innan dess ska nämnden också ska saker som buller och kemikaliehantering i beaktande.

Box destilleri står dessutom inför ett namnbyte senare i månaden. Efter den egenanordnade festivalen i slutet av juni kommer man byta namn till High Coast Distillery och märket High Coast Whisky på grund av risk för en varumärkeskonflikt med det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164