Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

I och med det senaste decenniets burgartrend har nya vanor också smugit fram. Allt oftare beställs hamburgare i stekgraderna rare eller medium rare – något som gör att det ringer varningsklockor hos Livsmedelsverket.

Därför drar man nu igång ett nytt kontrollprojekt, som omfattar cirka 500 inspektioner i landet.

Det är kommunernas livsmedelskontroll som ska ge sig ut bland restauranger som serverar rätter med ogenomstekt malet kött, medan Livsmedelsverket kontrollerar kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

Restaurangerna ska göra rätt
Genom insatsen hoppas man öka kunskapen kring riskerna att få i sig tarmbakterien Ehec, något som kan hända vid konsumtion av understekta burgare som hanterats på fel sätt.

Läs också: Nu öppnar Jureskogs

Målet är både att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera och att restaurangerna ska göra rätt.

– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kärntemperatur på 70 grader
Risken med färs är att bakterierna blandas in i köttet vid malning, vilket gör att det inte räcker med ytlig stekning som vid en köttbit.

Läs också: Därför kommer inte Max att börsnoteras

För att hamburgare ska vara genomstekta krävs enligt Livsmedelsverkets riktlinjer en kärntemperatur på cirka 70 grader. Vanligtvis brukar stekgraderna för hamburgare ligga på 45-50 grader för rare, 50-55 grader för medium rare och runt 55-60 grader för medium.

Samtidigt har man hos myndigheten bara fått in ett fåtal rapporterade utbrott där konsumenter smittats av hamburgare som avsiktligt serverats i stekgrader under 70 grader.

På flera håll i landet har restauranger och kommuner varit oense i frågan om genomstekta burgare– bland annat i Göteborg där restaurangen Burgerssons blev ett uppmärksammat fall efter att ha hamnat i luven med kommunen.

Kontrollprojektet beräknas vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas för att förbättra livsmedelskontrollen.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I spåren av den blomstrande ölindustrin har delstaten Oregon introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Nyhetsbrev

Ny hos Poppels

Arkiv

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198