23948sdkhjf

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Rekordtidig säsong någonsin sätter jordgubbsskörden ur synk med försäljningstopp.
Efter en ovanligt tidig säsong står odlarna mitt i den tuffa uppgiften att svara upp till jordgubbsbehovet – 15 procent av all jordgubbsförsäljning sker i veckan.

En rad orsaker
Enligt intresseorganisationen Bärfrämjandet för den rekordtidiga säsongen flera problem med sig. Värmeböljan i maj gjorde att både blomning och mognad gick snabbt för jordgubbarna, och bär som planerats för midsommarveckan kom två veckor tidigare än väntat.

Samtidigt var skörden så stor och så tidig att det saknades plockare – det i sin tur gjorde att fält lämnades oplockade.

I takt med att midsommarveckan närmat sig har också temperaturerna sjunkit, något som gör att bären nu mognar långsammare samtidigt som behovet ökar.

Vissa områden klarar behovet
Orsakerna tillsammans har gjort att de större odlarna i södra Sverige, de som vanligtvis levererar majoriteten av bären till butiker och återförsäljare, just nu har en "dramatiskt minskande tillgång" enligt Bärfrämjandet.

Men det är inte en brist som kommer att märkas i hela landet: i bland annat Östergötland, Småland och Mälardalen kommer det lokala behovet att stillas.

– De kommer i många fall kunna leverera vad deras lokala butiker och kunder vill ha, men det räcker inte till för behovet i landet i stort, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion, till TT.

Efter midsommarveckan minskar behovet betydligt, beräknar Bärfrämjandet, som därför ser att produktionen kommer att vara mer i balans under juli.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078