23948sdkhjf

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Rekordtidig säsong någonsin sätter jordgubbsskörden ur synk med försäljningstopp.

Efter en ovanligt tidig säsong står odlarna mitt i den tuffa uppgiften att svara upp till jordgubbsbehovet – 15 procent av all jordgubbsförsäljning sker i veckan.

En rad orsaker
Enligt intresseorganisationen Bärfrämjandet för den rekordtidiga säsongen flera problem med sig. Värmeböljan i maj gjorde att både blomning och mognad gick snabbt för jordgubbarna, och bär som planerats för midsommarveckan kom två veckor tidigare än väntat.

Samtidigt var skörden så stor och så tidig att det saknades plockare – det i sin tur gjorde att fält lämnades oplockade.

I takt med att midsommarveckan närmat sig har också temperaturerna sjunkit, något som gör att bären nu mognar långsammare samtidigt som behovet ökar.

Vissa områden klarar behovet
Orsakerna tillsammans har gjort att de större odlarna i södra Sverige, de som vanligtvis levererar majoriteten av bären till butiker och återförsäljare, just nu har en "dramatiskt minskande tillgång" enligt Bärfrämjandet.

Men det är inte en brist som kommer att märkas i hela landet: i bland annat Östergötland, Småland och Mälardalen kommer det lokala behovet att stillas.

– De kommer i många fall kunna leverera vad deras lokala butiker och kunder vill ha, men det räcker inte till för behovet i landet i stort, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion, till TT.

Efter midsommarveckan minskar behovet betydligt, beräknar Bärfrämjandet, som därför ser att produktionen kommer att vara mer i balans under juli.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.107