23948sdkhjf

Värmdö-cider bäst i landet

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bredalens cloudy gold av årgången 2017 är Sveriges bästa hantverkscider – detta efter att ha toppat den andra upplagan av cider-SM som hölls i veckan.

Sammanlagt skickades 60 bidrag in, men det var alltså Pelle Brolin och Bredalens gårdsmusteri på Värmdö som vann juryns röster för det högsta priset.

Enligt arrangören Spritmuseum, som i fjol tog initiativ till tävlingen i samarbete med Riktig cider och Ciderfrämjandet, var kvaliteten bland bidragen "mycket hög", även bland de många producenter som inte professionellt tillverkar cider.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum, i ett uttalande.

Starka tävlande från Umeå-regionen
Främst utmärkte sig producenter från Umeå med omnejd, en region som vanligtvis inte är kända för sina äppelodlingar.

En av Sveriges mest kända cidermakare, Brännland cider från Vännäsby i närheten av Umeå, tog som väntat medaljer. Bägge var i kategorin halvtorr cider, där skörden blev ett guld och ett brons.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Men man fick se sig brädade av Umeå-baserade Ciderboden som tog sammanlagt fyra medaljer (tre guld och ett brons). Själva håller man en utmärkelse högre än de andra:

– Att det blev guldmedalj i klassen torr cider är extra stort. Det är den mest prestigefyllda klassen, säger Peter Ångman, en av två delägare i Ciderboden, till Affärsliv 24.

Flest medaljer totalt togs av Svensk hantverksmust – tillsammans tog cidertillverkarna från Strängnäs hela åtta medaljer.

Juryn utgjordes av Johan Bengtsson (restaurangen Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Se fler guldmedaljörer nedan:

Torr cider
Bredalens cloudy gold 2017, Bredalens gårdsmusteri, Värmdö
Natural beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mikrocideri, Motala

Halvtorr cider
Pernilla Perle, Brännland cider, Vännäsby

Smaksatt cider
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Iscider
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126