Värmdö-cider bäst i landet

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bredalens cloudy gold av årgången 2017 är Sveriges bästa hantverkscider – detta efter att ha toppat den andra upplagan av cider-SM som hölls i veckan.

Sammanlagt skickades 60 bidrag in, men det var alltså Pelle Brolin och Bredalens gårdsmusteri på Värmdö som vann juryns röster för det högsta priset.

Enligt arrangören Spritmuseum, som i fjol tog initiativ till tävlingen i samarbete med Riktig cider och Ciderfrämjandet, var kvaliteten bland bidragen "mycket hög", även bland de många producenter som inte professionellt tillverkar cider.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum, i ett uttalande.

Starka tävlande från Umeå-regionen
Främst utmärkte sig producenter från Umeå med omnejd, en region som vanligtvis inte är kända för sina äppelodlingar.

En av Sveriges mest kända cidermakare, Brännland cider från Vännäsby i närheten av Umeå, tog som väntat medaljer. Bägge var i kategorin halvtorr cider, där skörden blev ett guld och ett brons.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Men man fick se sig brädade av Umeå-baserade Ciderboden som tog sammanlagt fyra medaljer (tre guld och ett brons). Själva håller man en utmärkelse högre än de andra:

– Att det blev guldmedalj i klassen torr cider är extra stort. Det är den mest prestigefyllda klassen, säger Peter Ångman, en av två delägare i Ciderboden, till Affärsliv 24.

Flest medaljer totalt togs av Svensk hantverksmust – tillsammans tog cidertillverkarna från Strängnäs hela åtta medaljer.

Juryn utgjordes av Johan Bengtsson (restaurangen Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Se fler guldmedaljörer nedan:

Torr cider
Bredalens cloudy gold 2017, Bredalens gårdsmusteri, Värmdö
Natural beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mikrocideri, Motala

Halvtorr cider
Pernilla Perle, Brännland cider, Vännäsby

Smaksatt cider
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Iscider
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141