23948sdkhjf

Värmdö-cider bäst i landet

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bredalens cloudy gold av årgången 2017 är Sveriges bästa hantverkscider – detta efter att ha toppat den andra upplagan av cider-SM som hölls i veckan.

Sammanlagt skickades 60 bidrag in, men det var alltså Pelle Brolin och Bredalens gårdsmusteri på Värmdö som vann juryns röster för det högsta priset.

Enligt arrangören Spritmuseum, som i fjol tog initiativ till tävlingen i samarbete med Riktig cider och Ciderfrämjandet, var kvaliteten bland bidragen "mycket hög", även bland de många producenter som inte professionellt tillverkar cider.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum, i ett uttalande.

Starka tävlande från Umeå-regionen
Främst utmärkte sig producenter från Umeå med omnejd, en region som vanligtvis inte är kända för sina äppelodlingar.

En av Sveriges mest kända cidermakare, Brännland cider från Vännäsby i närheten av Umeå, tog som väntat medaljer. Bägge var i kategorin halvtorr cider, där skörden blev ett guld och ett brons.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Men man fick se sig brädade av Umeå-baserade Ciderboden som tog sammanlagt fyra medaljer (tre guld och ett brons). Själva håller man en utmärkelse högre än de andra:

– Att det blev guldmedalj i klassen torr cider är extra stort. Det är den mest prestigefyllda klassen, säger Peter Ångman, en av två delägare i Ciderboden, till Affärsliv 24.

Flest medaljer totalt togs av Svensk hantverksmust – tillsammans tog cidertillverkarna från Strängnäs hela åtta medaljer.

Juryn utgjordes av Johan Bengtsson (restaurangen Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Se fler guldmedaljörer nedan:

Torr cider
Bredalens cloudy gold 2017, Bredalens gårdsmusteri, Värmdö
Natural beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mikrocideri, Motala

Halvtorr cider
Pernilla Perle, Brännland cider, Vännäsby

Smaksatt cider
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Iscider
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175