Krönika: I kvalet inför valet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

Den viktigaste frågan just nu är demokrati och humanism varav en tidning som denna är en del av. Liksom du. Och jag och vi alla tillsammans. Jag mötte ensamkommande flyktingar innan det var ett begrepp.

Ofta satt någon vid vårt matbord därhemma någon gäst som hade kommit ensam till Sverige. Min uppväxt skedde i en flyktingkontext där kärnfunktionerna i samhället bars upp av den tidens nyanlända. Det var på 60-Det var på 60-talet. Femton år efter krigsslutet. Prästen, bagaren, fiskhandlaren och en och annan lärare kom från länder från olika håll i Europa. Min mamma hade lyckan att komma tillsammans med sin familj. Det vill säga fyra av fem i familjen. Mor, far, en dotter och en son.

I familjen fanns ytterligare en son, som tvångsmobilerades i krig hösten 1944. Han var då 19 år. Jag har aldrig träffat honom. Hans bild står inramad på spiselhyllan i mitt barndomshem. På frågan vem fotografiet föreställer lärde jag mig tidigt svaret: ”Morbror Evald omkom i kriget”.

Min gudfar kom ensam med sin bror över Östersjön till Sverige. Bröderna skickades iväg av föräldrar som inte ville att sönerna skulle bli kanonmat i Europas slagfält.

Dessa erfarenheter i familjen medför att jag blir alldeles iskall inombords när ställningstagande som att ”vi inte kan ta emot fler” hörs över nästan hela den politiska skalan nu inför för valet. En avgrund öppnas. Det är ett endimensionellt argument i en komplex frågeställning. Och det är ett valfläsk som har en härsken smak.

Det finns andra anrättningar som smakar betydligt godare. Nyligen var Bruce Hill, kock från Kalifornien i Stockholm för att ge försmak på det gästspel som han kommer att göra på Vassa Eggen i höst. Samtalet med Bruce finns på Prata Mat. Förutom att prova hans goda rätter fick jag tillfälle att till ett intensivt samtal om den gastronomiska utvecklingen i USA och varför mattraditionerna där kom att slås ut näst intill totalt på grund av en dominerande livsmedelsindustri. Bruce Hill är en av kockarna finns med i boken Chefs, Drugs and Rock&Roll som handlar om den gastronomiska rörelse som ledde till ett uppvaknande i amerikansk matkultur.

Bruce Hills tre restauranger förenas av att de förmedlar optimism och att man kan förändra saker till det bättre genom mat. Han blandar tekniker och råvaror i sina rätter inte bara för att få fram nya smaker utan för att för hylla immigranternas berättelser.

Det är berättelserna om människor som bryter upp och kommer till ett nytt land med sina mattraditioner. Matvanor och sedvänjor som sedan förändras och påverkas av den existerande matkulturen som de möter i den nya hembygden.

Bruce Hill vill med sin gastronomi visa hur immigranternas historier kan bli magiska och läckra rätter som skapar glädje.

Han gör det medvetet för att ge uttryck för en motsatt uppfattning än de politiska strömningar som är högröstade på många håll i världen. Han vill med sin kulinariska gärning få människor ska upptäcka The wonderful possibilities of immigration, immigrationens underbara möjligheter.

Ha en skön sommar!



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I spåren av den blomstrande ölindustrin har delstaten Oregon introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Nyhetsbrev

Ny hos Poppels

Arkiv

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Lantmännen Cerealia-chef tar över Fairtrade

Cecilia Ceder blir ny vd för Fairtrade Sverige.

Löfbergs nya samarbete del av strategin

Amerikanska Humm Kombucha väljer Löfbergs som säljpartner i Sverige – för rosteriet är det i linje med satsningen på nya affärsområdet Ready to.

Svenska dumplings tar plats i norska butiker

Ett utökat samarbete med Norgesgruppen gör att Beijing 8 får en bredare lansering.

De fick Livsmedelspriset

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Ännu hetare käk längs med vägen

Bensinstationskedjan hottar upp samarbetet med restaurangkonceptet Käk.

Matsvinnsapp i samarbete med stor aktör

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Scandi Standard investerar i dansk premiumkyckling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148