23948sdkhjf

Vilken krog är bäst på viltmat? – nominera kandidater nu

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets bästa viltmatskock ska utses i höst.

Syftet med tävlingen Årets viltmatsrestaurang är att uppmuntra restauranger och krögare att satsa på vilt. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet. De restauranger som nomineras kommer juryn att bedöma efter följande uppfyllda tre kriterier: hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt ett recept med viltkött som huvudingrediens.

För läsare som tycker sig känna igen arrangemanget så beror det på att tävlingen tidigare genomfördes åren 2010-2013.

Första gången priset delades ut fick Fäviken Magasinet utmärkelsen. Året efter gick utmärkelsen till Skebo Herrgård. Nu kommer tävlingen tillbaka i förändrad form. Den ena nyheten är att vem som helst kan nominera restauranger som satsat på viltkött på ett föredömligt sätt, den andra nyheten är att Årets bästa viltmatskock också ska utses.

Bland alla nominerade restaurangers recept kommer juryn att välja ut de två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge, som är en av arrangörerna. Segraren vinner titeln Årets viltkock och en weekend på Eriksberg med upplevelse och gästspel.

I år är vildsvinskött råvaran på menyn. Detta för att vildsvinsstammarna växer, det finns allt mer vildsvinskött på marknaden och då måste konsumtionen av vildsvinskött öka.

– Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på, säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.

I juryn för Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets kock, ledamot i Svenska Viltmatakademin och mångårig ledare för Svenska kocklandslaget. Juryn består även av Fredrik Eriksson, också han vinnare av Årets kock, samt representanter från Eriksberg Hotel & Nature Reserve och samt R&S chefredaktör Lisbeth Rauden.

Kort om Svenska Viltmatakademin: Består av 20 ledamöter med det gemensamma målet att öka kunskapen och användandet av viltkött. Som en del i det delar de ut Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin tillsammans med Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Restauranggrossisten Mårdskog och Lindqvist samt branschtidningen R&S. Svenska Jägareförbundet stöder också utmärkelsen och uppmanar alla som vill att nominera till Årets viltmatsrestaurang.

Maila ditt förslag före den 7 oktober till viltmatrestaurang2018@viltmatakademin.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079