23948sdkhjf

Köttkonsumtionen minskar – men svenskt ökar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Andelen av den totala förbrukningen av svenskt nötkött ökade till 54,9 procent under första halvåret.

När Jordbruksverket presenterar ny statistik om köttkonsumtionen i Sverige syns en fortsatt minskning av köttätandet. Men samtidigt kan även en ökad produktion för svenskt kött noteras, tillsammans med en ökad andel svenskt kött i konsumtionen.

– De konsumenter som nu väljer att äta mindre kött och matfågel drar främst ner på sin konsumtion av importerat kött. Motiven bakom en minskad köttkonsumtion varierar. Vissa konsumenter lockas av vegotrenden med nya proteinalternativ, andra ändrar sina matvanor till följd av klimatengagemang, nya hälsorön eller av etiska skäl, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket

Under första halvåret noterar Jordbruksverket en ökad produktion av alla köttslag, något som är en fortsättning på förra årets trend. Andelen svenskt kött ökar, tack vare trender som närproducerad livsmedel och miljömässig hållbarhet. Nötkött står för den största ökningen, där andelen svenskt kött av den totala förbrukningen (det vill säga konsumtionen i slaktad vikt) gick från 51,8 procent till 54,9 procent.

Samtidigt minskar förbrukningen överlag. Under hela förra året minskade den totala förbrukningen med 2,6 procent (den största årliga minskningen sedan 1990), något som fortsätter i år: under första halvåret minskade förbrukningen med 1,5 procent. Även export och import minskade, med undantag för matfågel – där ökade exporten.

– Men att köttkonsumtionen förändras behöver inte bara innebära att konsumenter äter mindre kött, utan även att vi väljer kött med olika mervärden, exempelvis kött från djur som fötts upp med låg antibiotikaanvändning eller där produktionen bedrivits med god hänsyn till djurens välfärd, säger Åsa Lannhard Öberg.

Trots att torkan under sommaren påverkat svenskt lantbruk och grillförutsättningar är det inte den som utgör den största faktorn i utvecklingen påpekar Jordbruksverket. Hur foderbristen och förbudet påverkat konsumtion och produktion beräknas först i nästa rapport, då effekterna mest syntes i juli och augusti.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1