23948sdkhjf

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Restaurangernas kraftiga tillväxt de senaste åren har avtagit men omsättningen ligger kvar fortsatt kvar på höga nivåer, enligt Restaurangindex för årets andra kvartal från Statistiska Centralbyrån.

Restaurangernas omsättningstillväxt, rensad för inflation och korrigerad för kalendereffekter, landade på samma nivå under det andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året, enligt Restaurangindex från Statistiska Centralbyrån.

För rullande 12 månader minskade omsättningsutveckling i volym i näringen 0,7 procent mätt i kalenderkorrigerat siffror.

- Även om restaurangernas omsättning fortsätter ligga på rekordnivåer, vittnar flera medlemmar om att det stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxten och är en flaskhals för fortsatt expansion. Kompetensbristen måste lösas, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i en kommentar.

Bäst gick det under andra kvartalet omsättningsmässigt för mässor, catering och trafiknära restauranger som ökade med 15,0 procent samt hotellrestauranger som ökade med 13,5 procent under andra kvartalet. Snabbmatsrestaurangerna ökad med 1,5 procent medan utvecklingen i kaféer och konditorier var negativ med en minskning om 2,0 procent.

- Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att resa längs vägarna för semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin. Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger, säger Jonas Siljhammar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133