23948sdkhjf

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Restaurangernas kraftiga tillväxt de senaste åren har avtagit men omsättningen ligger kvar fortsatt kvar på höga nivåer, enligt Restaurangindex för årets andra kvartal från Statistiska Centralbyrån.

Restaurangernas omsättningstillväxt, rensad för inflation och korrigerad för kalendereffekter, landade på samma nivå under det andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året, enligt Restaurangindex från Statistiska Centralbyrån.

För rullande 12 månader minskade omsättningsutveckling i volym i näringen 0,7 procent mätt i kalenderkorrigerat siffror.

- Även om restaurangernas omsättning fortsätter ligga på rekordnivåer, vittnar flera medlemmar om att det stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxten och är en flaskhals för fortsatt expansion. Kompetensbristen måste lösas, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i en kommentar.

Bäst gick det under andra kvartalet omsättningsmässigt för mässor, catering och trafiknära restauranger som ökade med 15,0 procent samt hotellrestauranger som ökade med 13,5 procent under andra kvartalet. Snabbmatsrestaurangerna ökad med 1,5 procent medan utvecklingen i kaféer och konditorier var negativ med en minskning om 2,0 procent.

- Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att resa längs vägarna för semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin. Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger, säger Jonas Siljhammar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11