23948sdkhjf

De kan vinna Utstickarpriset 2018

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Lär känna de nominerade.

Nu presenteras finalisterna i Polarbröds Utstickarpriset 2018. Food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, Selina Juul bakom initiativet Stop Spild Af Mad, den amerikanske restauratören Dan Barber, kocken och dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg samt författaren och kocken Susanne Jonsson är de fem finalister som kan komma att tituleras vinnare av Utstickarpriset 2018.

Utstickarpriset instiftades 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Årets tema är maten. Respekten för livsmedel, för odlingen, tillagningen och njutningen. Nedan följer de fem finalister som tävlar om att vinna årets Utstickarpris:

Raphael Fellmer

Raphael Fellmer är en tysk aktivist och medgrundare av både den volontära plattformen Foodsharing.de där över 40 000 människor räddat mat från mindre verksamheter och Sirplus, en start-up som räddar mat och säljer den både online och på “food outlets” i Berlin. Mellan 2010 och 2015 levde Raphael själv utan pengar för att öka medvetenheten och påvisa överskottet av konsumentsamhället. Raphael har genom sina lösningar i Tyskland och internationellt blivit uppmärksammad för sin kamp mot matsvinn och kämpar för att göra foodsaving vedertaget.

Selina Juul

Selina Juul är grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, en 10-årig dansk NGO som har bidragit till att minska danska konsumenters matsvinn med 14 000 ton på 6 år. Selina har deltagit i över 300 TV- och radioprogram i både Danmark och internationellt. Hon samarbetar med den Danska regeringen, EU och FN, hon har publicerat en prisvinnande kokbok om rester och producerat över 200 debattartiklar om matsvinn i både danska och internationella medier. Hon är också medlem i den globala koalitionen Champions 12.3 som arbetar med förlust av mat och matsvinn. Med kreativitet, entusiasm och hårt arbete har Selina med nästan ingen finansiering satt matsvinn i fokus och bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen.

Dan Barber

Dan Barber är en flertaligt prisad amerikansk kock, restaurangägare och författare. Han är chefskock och delägare i Blue Hill Restaurant och Blue Hill at Stone Barns och har skrivit boken The Third Plate: Field Notes on the Future of Food. Dan har utvecklat en ny vision för den regenerativa maten, ett sätt att äta som stöttar god agrikultur och förbättrar jordens förmåga att skapa välsmakande och näringsrika grödor. Dan grundade nyligen Row 7, ett sädesföretag som sammanför kockar och odlare i utvecklandet av nya typer av grönsaker och grödor som gör skillnad både för jorden och på bordet.

Tina-Marie Qwiberg

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson är bosatt i Umeå men född och uppvuxen i norrbottniska Gällivare. Med rötter i den samiska och norrbottniska kulturen har Susanne en lång erfarenhet som kock på Michelin-restauranger internationellt, i svenska kök och TV-program, samt som författare av flertalet kokböcker. I ett decennium har Susanne arbetat för att bredda allmänhetens perspektiv på vad vi äter genom att bland annat laga vegetariska recept i TV, lyfta lokala råvaror, att välja råvaror efter säsong och att använda sig av det man har hemma i kylskåpet. Susanne inspirerar också genom att medverka i radio, bland annat med “Meny Norrlandsresan” samt på webben med hennes eget forum Susannes skafferi.

I årets jury sitter inga mindre än en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter Johan Kuylenstierna, armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin och Anna Borgeryd.

Vinnaren av Utstickarpriset offentliggörs i början av november 2018.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv
1

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15