23948sdkhjf

De kan vinna Utstickarpriset 2018

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Lär känna de nominerade.

Nu presenteras finalisterna i Polarbröds Utstickarpriset 2018. Food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, Selina Juul bakom initiativet Stop Spild Af Mad, den amerikanske restauratören Dan Barber, kocken och dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg samt författaren och kocken Susanne Jonsson är de fem finalister som kan komma att tituleras vinnare av Utstickarpriset 2018.

Utstickarpriset instiftades 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Årets tema är maten. Respekten för livsmedel, för odlingen, tillagningen och njutningen. Nedan följer de fem finalister som tävlar om att vinna årets Utstickarpris:

Raphael Fellmer

Raphael Fellmer är en tysk aktivist och medgrundare av både den volontära plattformen Foodsharing.de där över 40 000 människor räddat mat från mindre verksamheter och Sirplus, en start-up som räddar mat och säljer den både online och på “food outlets” i Berlin. Mellan 2010 och 2015 levde Raphael själv utan pengar för att öka medvetenheten och påvisa överskottet av konsumentsamhället. Raphael har genom sina lösningar i Tyskland och internationellt blivit uppmärksammad för sin kamp mot matsvinn och kämpar för att göra foodsaving vedertaget.

Selina Juul

Selina Juul är grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, en 10-årig dansk NGO som har bidragit till att minska danska konsumenters matsvinn med 14 000 ton på 6 år. Selina har deltagit i över 300 TV- och radioprogram i både Danmark och internationellt. Hon samarbetar med den Danska regeringen, EU och FN, hon har publicerat en prisvinnande kokbok om rester och producerat över 200 debattartiklar om matsvinn i både danska och internationella medier. Hon är också medlem i den globala koalitionen Champions 12.3 som arbetar med förlust av mat och matsvinn. Med kreativitet, entusiasm och hårt arbete har Selina med nästan ingen finansiering satt matsvinn i fokus och bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen.

Dan Barber

Dan Barber är en flertaligt prisad amerikansk kock, restaurangägare och författare. Han är chefskock och delägare i Blue Hill Restaurant och Blue Hill at Stone Barns och har skrivit boken The Third Plate: Field Notes on the Future of Food. Dan har utvecklat en ny vision för den regenerativa maten, ett sätt att äta som stöttar god agrikultur och förbättrar jordens förmåga att skapa välsmakande och näringsrika grödor. Dan grundade nyligen Row 7, ett sädesföretag som sammanför kockar och odlare i utvecklandet av nya typer av grönsaker och grödor som gör skillnad både för jorden och på bordet.

Tina-Marie Qwiberg

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson är bosatt i Umeå men född och uppvuxen i norrbottniska Gällivare. Med rötter i den samiska och norrbottniska kulturen har Susanne en lång erfarenhet som kock på Michelin-restauranger internationellt, i svenska kök och TV-program, samt som författare av flertalet kokböcker. I ett decennium har Susanne arbetat för att bredda allmänhetens perspektiv på vad vi äter genom att bland annat laga vegetariska recept i TV, lyfta lokala råvaror, att välja råvaror efter säsong och att använda sig av det man har hemma i kylskåpet. Susanne inspirerar också genom att medverka i radio, bland annat med “Meny Norrlandsresan” samt på webben med hennes eget forum Susannes skafferi.

I årets jury sitter inga mindre än en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter Johan Kuylenstierna, armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin och Anna Borgeryd.

Vinnaren av Utstickarpriset offentliggörs i början av november 2018.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147