23948sdkhjf

Ölbrist är inte ett problem – ännu

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Dålig skörd kan på sikt leda till en förändrad ölmarknad, men sommarens brist lär inte upprepas framöver och priserna lär inte skjuta i höjden.

Under sommarens hetta uppstod det ölbrist på håll och kanter i landet och under den senaste veckan har flera medier uppmärksammat en ny forskningsrapport från University of East Anglia som förutspår ölbrist under de närmaste 80 åren som ett resultat av klimatförändringarna. Och ja, spannmålsskördarna var i år ovanligt låga, mellan 50 och 70 procent lägre än tidigare, men ännu råder ingen ölbrist.

Läs också: Snart påbörjas Trocadero-flytten

– Vi ser att priserna på spannmål kommer att gå upp ordentligt till följd av årets dåliga skörd. Men hur mycket det kommer att påverka ölpriserna är för tidigt att säga i dagsläget, säger Rose-Marie Hertzman presschef på Spendrups.

På de stora kedjorna, bland annat Coop och Axfood, som Fri Köpenskap talat med har man heller inte sett några signaler från sina leverantörer om varken ölbrist eller prishöjningar. Dessutom är de stora aktörerna säkrade då de skriver långa kontrakt med stora aktörer för långa perioder, just för att klara svåra perioder. De som potentiellt kan drabbas vid framtida torka är mikrobryggerierna.

– De mindre aktörerna är mer utsatta då de inte kan jobba med lika långa kontrakt och stora volymer. Kan man det så kan man på ett annat sätt säkra och få första tjing på råvarorna och säkra god kvalitet, säger Erika Danckwardt-Lillieström presschef på Sveriges Bryggerier och fortsätter:

– Det är fantastiskt med entreprenörsandan och experimentlustan, men det är klart att blir det torka så kan det bli svårt.

Läs också: Gotlands bryggeri hittar hem

Sommarens tillfälliga brist på öl berodde i år inte på råvarubrist utan främst på dels en ökad konsumtion men även kolsyrebrist som uppstod på grund av problem i den europeiska tillverkningen, något som inte lär upprepas nästa sommar. På längre sikt och med fler dåliga skördar så kommer förmodligen även spannmålspriserna att ge effekt i flera olika led.

– Jag tror handeln måste ha en ökad förståelse om att det kan komma att uppstå prisökningar i olika led men att vi alla måste ta ett ansvar för den här typen av extremsituationer. Den här typen av torka var extrem och den går inte att förutse för någon. Men det är inte domedagen, vi kommer att kunna leverera öl till kunderna, säger Erika Danckwardt-Lillieström.

Handeln behöver dock ännu inte oroa sig för att hyllorna ska stå tomma den närmaste tiden, eller att de måste betala stora summor för att kunna släcka sina kunders törst.

– Nej, någon ölbrist kommer det knappast att bli. Men visst kommer det att bli prisjusteringar, även om det inte handlar om chockhöjningar. Det kommer finnas öl nästa sommar också, säger Rose-Marie Hertzman på Spendrups.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.088