23948sdkhjf

Ölbrist är inte ett problem – ännu

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Dålig skörd kan på sikt leda till en förändrad ölmarknad, men sommarens brist lär inte upprepas framöver och priserna lär inte skjuta i höjden.

Under sommarens hetta uppstod det ölbrist på håll och kanter i landet och under den senaste veckan har flera medier uppmärksammat en ny forskningsrapport från University of East Anglia som förutspår ölbrist under de närmaste 80 åren som ett resultat av klimatförändringarna. Och ja, spannmålsskördarna var i år ovanligt låga, mellan 50 och 70 procent lägre än tidigare, men ännu råder ingen ölbrist.

Läs också: Gotlands bryggeri hittar hem

– Vi ser att priserna på spannmål kommer att gå upp ordentligt till följd av årets dåliga skörd. Men hur mycket det kommer att påverka ölpriserna är för tidigt att säga i dagsläget, säger Rose-Marie Hertzman presschef på Spendrups.

På de stora kedjorna, bland annat Coop och Axfood, som Fri Köpenskap talat med har man heller inte sett några signaler från sina leverantörer om varken ölbrist eller prishöjningar. Dessutom är de stora aktörerna säkrade då de skriver långa kontrakt med stora aktörer för långa perioder, just för att klara svåra perioder. De som potentiellt kan drabbas vid framtida torka är mikrobryggerierna.

– De mindre aktörerna är mer utsatta då de inte kan jobba med lika långa kontrakt och stora volymer. Kan man det så kan man på ett annat sätt säkra och få första tjing på råvarorna och säkra god kvalitet, säger Erika Danckwardt-Lillieström presschef på Sveriges Bryggerier och fortsätter:

– Det är fantastiskt med entreprenörsandan och experimentlustan, men det är klart att blir det torka så kan det bli svårt.

Läs också: Avenyfamiljen skriver avtal med Spendrups

Sommarens tillfälliga brist på öl berodde i år inte på råvarubrist utan främst på dels en ökad konsumtion men även kolsyrebrist som uppstod på grund av problem i den europeiska tillverkningen, något som inte lär upprepas nästa sommar. På längre sikt och med fler dåliga skördar så kommer förmodligen även spannmålspriserna att ge effekt i flera olika led.

– Jag tror handeln måste ha en ökad förståelse om att det kan komma att uppstå prisökningar i olika led men att vi alla måste ta ett ansvar för den här typen av extremsituationer. Den här typen av torka var extrem och den går inte att förutse för någon. Men det är inte domedagen, vi kommer att kunna leverera öl till kunderna, säger Erika Danckwardt-Lillieström.

Handeln behöver dock ännu inte oroa sig för att hyllorna ska stå tomma den närmaste tiden, eller att de måste betala stora summor för att kunna släcka sina kunders törst.

– Nej, någon ölbrist kommer det knappast att bli. Men visst kommer det att bli prisjusteringar, även om det inte handlar om chockhöjningar. Det kommer finnas öl nästa sommar också, säger Rose-Marie Hertzman på Spendrups.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176