23948sdkhjf

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

På fredag flyttar Daniel Roos  in i Stadshuset med sitt team av sju konditorer, varav de flesta har varit med tre till fyra gånger. Det är medarbetare han känner väl och det är högt tryck på att få vara med.
– Det mest lärorika är att det är många gäster och att anta utmaningen att göra saker som andra hävdar inte går.

Innan dessertglassen är klar testas den många gånger. Inte bara för att klara värme, utan även för hur krispighet och andra egenskaper kan bibehållas.

– Många frågar hur det är möjligt att servera glass till så många men, med viktigaste är att glassen inte är för hård när man serverar, säger Daniel Roos till RS Restauranger & Storkök.

Årets utmaning är att skapa en dessert utan gelatin.
– Dels för att allt fler är veganer och vegetarianer men också för att gelatin kommer från djurben och de vill många undvika på grund av religiösa skäl.

Alla hjälps åt i köket; konditorerna hjälper kockarna och när det är dags för dessert är det tvärtom.

Att Tom Sjöstedt är kompanjon som kock även i år  är något som Daniel Roos gillar.

Tom Sjöstedt var dock sjuk vid tillfället för presskonferensen.
– Jag känner Tom sedan tiden i landslaget där jag var med från 2009 till 2012.Han är en rolig person, som smågnabbas och är härlig att jobba med. 

Daniel Roos fortsätter;

– Jag är jätteglad att landslaget vann igen och lagkaptenen Jimmi Eriksson, som jobbar med Tom är på plats här i Stadshuset och arbetar med banketten.

- Sedan får jag använda min favoritråvara i desserten, jag har många bär och fruktfavoriter men denna gång ingår en råvara jag gillar extra mycket.
Därtill berättar han mer om desserten.
- Färgerna, jag gillar när färgerna är mycket harmoniska, säger Daniel Roos med hemlighetsfull och nöjd uppsyn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125