23948sdkhjf

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket förordar nu att Sverige avvaktar ställningstaganden i EU-Kommissionen.

I somras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda huruvida ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll skulle införas.

För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning.

Nu har Livsmedelsverket utrett vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen gällande ursprungsmärkning på restauranger och resultatet av undersökningarna tyder bland annat på högre kostnader för företagen och för livsmedelskontrollen.

EU-kommissionen väntas inom kort ta ställning till vad som krävs för nationella bestämmelser om ursprungsmärkning och Livsmedelsverket förordar att man avvaktar dessa ställningstaganden innan en anmälan skickas från Sverig till EU-kommissionen.

Finland gjorde nyligen  en tredje och omarbetad anmälan till EU-kommissionen om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang. Även Frankrike har gjort en anmälan om ursprungmärkning.

Ett inrättande av ursprungsmärkning i Sverige skulle enligt Livsmedelsverket beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll.

Om Livsmedelsverket ska gå vidare krävs förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning där det framgår att ursprung är mycket viktig för konsumenterna och att lagen syftar till att ge konsumenterna ytterligare möjligheter till att göra informerade val.

Därtill behövs en redogörelse som visar att det finns ett samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung.

Här finns Livsmedelsverkets rapport.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.101