23948sdkhjf

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket förordar nu att Sverige avvaktar ställningstaganden i EU-Kommissionen.

I somras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda huruvida ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll skulle införas.

För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning.

Nu har Livsmedelsverket utrett vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen gällande ursprungsmärkning på restauranger och resultatet av undersökningarna tyder bland annat på högre kostnader för företagen och för livsmedelskontrollen.

EU-kommissionen väntas inom kort ta ställning till vad som krävs för nationella bestämmelser om ursprungsmärkning och Livsmedelsverket förordar att man avvaktar dessa ställningstaganden innan en anmälan skickas från Sverig till EU-kommissionen.

Finland gjorde nyligen  en tredje och omarbetad anmälan till EU-kommissionen om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang. Även Frankrike har gjort en anmälan om ursprungmärkning.

Ett inrättande av ursprungsmärkning i Sverige skulle enligt Livsmedelsverket beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll.

Om Livsmedelsverket ska gå vidare krävs förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning där det framgår att ursprung är mycket viktig för konsumenterna och att lagen syftar till att ge konsumenterna ytterligare möjligheter till att göra informerade val.

Därtill behövs en redogörelse som visar att det finns ett samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung.

Här finns Livsmedelsverkets rapport.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Nyhetsbrev

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Arkiv

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125