23948sdkhjf

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 0,3 procent under tredje kvartalet 2018 jämfört med samma period föregående år, enligt Restaurangindex.

I den totala restaurangbranschen ökade försäljningen med 2,9 procent mätt i löpande priser under årets tredje kvartal.

Ökade mest under kvartalet gjorde trafiknära restauranger med en ökning om 9,1 procent, hotellens restauranger som ökade med 8,4 procent samt snabbmatsrestauranger som uppvisade en tillväxt om 2,8 procent.  

Svagast utveckling hade personalrestauranger som backade med 12,3 procent och nöjesrestauranger, pubar och barer som backade med 6,3.

Den högsta utvecklingen hittills under 2018 har kategorierna trafiknära restauranger samt hotellens restaurangförsäljning haft.

Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 4,2 respektive 3,7 procent hittills i år.

Utvecklingen skvallrar om att resande och turism fortfarande utvecklas väl. Visita ser en inbromsning för restaurangnäringen och siar att det kan vara en indikation på att den allmänna ekonomiska konjunkturen håller på att bromsa in.

– Nolltillväxten för restaurangbranschen är en indikation på generell inbromsning i den allmänna ekonomin, samtidigt ser vi att turismnäringen bidrar till en fortsatt mycket positiv tillväxt för hotellrestauranger och trafiknära restauranger, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd i en kommentar till kvartalsrapporten.

Dock menar Visita att inbromsning syns efter år av mycket hög tillväxt.

– Det är viktigt att komma ihåg att uppbromsningen i omsättningstillväxt sker från en tidigare mycket hög omsättningstillväxt över åren. Det är inte rimligt att tillväxten kan ske i oförminskad styrka över tid, säger Jonas Siljhammar.

Restaurangindex tas fram av i Statistiska Centralbyrån i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund och Svensk Cater.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094