23948sdkhjf

Stillahavsostron testodlas på västkusten

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Testbädd invigs för forskningsprojekt.

Nu i januari placeras en ny anläggning för kombinerad odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil. Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs också: Från kloak till flaska

– Det finns många fördelar med att odla musslor och ostron i våra svenska vatten. Dels filtrerar de havsvattnet på övergödande näringsämnen, dels utgör de ett viktigt livsmedelskomplement till våra allt mer utarmade vilda fiskbestånd, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Stillahavsostron som även kallas japanska jätteostron och som går under benämningen "fine de claire" på restauranger har, förutom ofruktsamma odlingsförsök på 70-talet funnits i svenska vatten sedan 2007 men har inte varit tillåtna att odla eftersom de anses vara en invasiv art.

– Vi har haft stillahavsostron i Sverige i tio år, arten är väl etablerad, och den är dessutom en av världens mest odlade arter. Vi arbetar nu med utveckla metoder som gör att ostronen inte förökar sig i odling vilket skulle kunna möjliggöra kommersiell odling också i Sverige i framtiden, säger Åsa Strand.

Anläggningen har utformats i nära samarbete med Bohus Havsbruk och utgörs av ett 54 meter långt rör försett med rep ner till 25 meters djup där 5 000 ostronyngel ska sättas ut i första försöket. Eftersom reproduktionen kan kontrolleras i kallare vatten hoppas man kunna gynna en stabil produktion året runt. Anläggningen är i nuläget ytbaserad men planen att den ska bli nedsänkningsbar under våren.

På sikt är tanken att sådana här odlingssystem ska öka tillgången på ekologiska och lokalt producerade musslor och ostron.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128