23948sdkhjf

Sju produkter står för hälften av matsvinnet

Ökat arbete i butik kan minska svinnet – och öka vinsten.

Enligt en ny studie utförd av forskare på Karlstads universitet är det sju produkter som står för hälften av allt svinn i frukt- och grönsakshyllorna. Enligt forskarna skulle ett ökat fokus på just de här produkterna kunna avsevärt minska svinnet, och även vara en vinstaffär.

– För butiker kan det vara lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

I undersökningen analyserades tre stora butiker utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan och forskarna kom då fram till att banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor stod för hälften av svinnet.

Majoriteten av svinnkostnaden, 85 procent, står själva produkterna för och kostnader för avfallshantering som innebär tömning och bortforslande representerar cirka sex procent av kostnaden.

Arbetstid för att ta bort produkter från hyllorna, registrera svinn och slänga produkter tar tid för personalen och står för nio procent av den totala kostnaden. Enligt forskarnas kostnads-nyttoanalys skulle en fördubbling av arbetstiden som ägnas åt att reducera svinn kunna minska svinnet med tio procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094