23948sdkhjf

Här finns årets bästa restaurang enligt White Guide

Vinnarna i den 15:e upplagan av White Guide prisades på gala i Malmö.

Fäviken Magasinet är tillbaka på toppen. Restaurangen i Järpen är enligt White Guide Sveriges bästa restaurang. Utmärkelsen delades ut under White Guides gala på Malmö Opera på måndagen.

700 svenska restauranger testades. 600 fick plats i 2019 års White Guide, varav 89 är nya för året (alla nykomlingar på listan här). Av dessa 600 restauranger rankas Magnus Nilssons jämtländska krog som den allra bästa. Det är andra gången Fäviken Magasinet toppar White Guides lista. Första gången var 2016.

Fäviken vann även pris för Årets bästa gastronomi. Där lyder motiveringen så här:

För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.

Tvåa på årets mästerklasslista är Daniel Berlin krog, Skåne-Tranås, som är en av årets främsta klättrare och även vinnare av Årets Dryckesupplevelse. 

Förra årets vinnare hamnar i år på tredje plats. Restaurang Frantzén i Stockholm har för andra året i rad den högsta totalpoängen och är återigen vinnare av både Årets Restaurangkultur och Årets Serviceupplevelse

Etoile i Stockholm prisas som Årets stjärnskott och Garveriet, Floda, är Årets Banbrytare. Årets hjärtekrog är Hemmagastronomi i Luleå och Årets dolda pärla finns i Nyvkarn utanför Södertälje i form av Taxinge krog. Skoogs Krog & Logi i Funäsdalen är vinnare i kategorin Årets Värt en resa.

Dessutom tog Frida Nilsson på MJ’s i Malmö emot utmärkelsen Rising star och PG Nilsson, Svenska Brasserier, Stockholm, hyllades för ”långtida betydelsefull gastronomisk gärning”.

Global Mästarklass 2019: 
1. Fäviken Magasinet, Järpen 39/97
2. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås 39/94
3. Frantzén, Stockholm 38/98
4. Gastrologik, Stockholm 38/93
    Oaxen Krog, Stockholm 38/93
6. Restaurang Vollmers, Malmö 38/90
7. PM & Vänner, Växjö 37/87
8. Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg 36/87
9. Krakas Krog, Katthammarsvik 36/86
10. Adam/Albin, Stockholm 36/85

Den första siffran i sifferparet anger antal matpoäng av 40 möjliga. Den andra siffran anger restaurangens totalpoäng av 100 möjliga. Restauranger i Mästarklass rangordnas i första hand efter matprestationer.

I samband med lanseringen av White Guide 2019, den 15:e upplagan, lanserades whiteguide.se, där alla recensioner och poäng finns presenterade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125