23948sdkhjf

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Bara finländarna gillar den finska köket.

Vilket lands kök är bäst egentligen? Enligt en internationell undersökning utförd av Yougov är svaret att Italien är det land vars kök är mest uppskattat. Hela 84 procent av de tillfrågade säger att de gillar italiensk mat. Inte minst italienarna själv håller med om den analysen, då hela 99 procent av de tillfrågade i Italien värderar sitt eget kök högt. Undersökningen utfördes i 24 olika länder och totalt bedömdes 34 olika nationers kök.

På andra plats hamnar det kinesiska köket där 78 procent säger sig gilla den kinesiska maten. Men kärleken är inte ömsesidig på toppen, både italienare och kineser placerar varandras kök längst ner i sin rangordning; 59 procent av kineserna och 57 procent av italienarna säger sig gilla respektive lands mat.

På tredje plats hamnar Japan och i den absoluta botten hamnade det peruanska köket, snäppet under det finska, bara 32 procent uppskattar de ländernas mat. Men eftersom alla undersökta köks respektive länder inte tillfrågades i undersökningen, varav Peru var ett av dem, skulle det finska köket hamnat på botten, men räddas nu av det finska folkets kärlek till sin egen mat. Hela 94 procent av de tillfrågade finländarna gillar sin egna mat.

De skandinaviska länderna placerar sig överlag inte i toppen av listan. Sverige hamnar dock högst upp med en uppskattningsprocent på 44 procent, följt av Danmark på 42 procent och Norge på 32 procent.

Det svenska köket uppskattas i alla fall till 92 procent av den egna befolkningen, 68 procent av finländarna och 62 procent av norrmännen. Men svensk mat faller inte danskarna på läppen, endast 29 procent uppskattar svensk kokkonst, medan svenskarna uppskattar det danska köket mest i Norden med relativt höga 67 procents uppskattning.

Hela undersökningen går att läsa här.

Mer om: Yougov
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.107