23948sdkhjf

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Bara finländarna gillar den finska köket.

Vilket lands kök är bäst egentligen? Enligt en internationell undersökning utförd av Yougov är svaret att Italien är det land vars kök är mest uppskattat. Hela 84 procent av de tillfrågade säger att de gillar italiensk mat. Inte minst italienarna själv håller med om den analysen, då hela 99 procent av de tillfrågade i Italien värderar sitt eget kök högt. Undersökningen utfördes i 24 olika länder och totalt bedömdes 34 olika nationers kök.

På andra plats hamnar det kinesiska köket där 78 procent säger sig gilla den kinesiska maten. Men kärleken är inte ömsesidig på toppen, både italienare och kineser placerar varandras kök längst ner i sin rangordning; 59 procent av kineserna och 57 procent av italienarna säger sig gilla respektive lands mat.

På tredje plats hamnar Japan och i den absoluta botten hamnade det peruanska köket, snäppet under det finska, bara 32 procent uppskattar de ländernas mat. Men eftersom alla undersökta köks respektive länder inte tillfrågades i undersökningen, varav Peru var ett av dem, skulle det finska köket hamnat på botten, men räddas nu av det finska folkets kärlek till sin egen mat. Hela 94 procent av de tillfrågade finländarna gillar sin egna mat.

De skandinaviska länderna placerar sig överlag inte i toppen av listan. Sverige hamnar dock högst upp med en uppskattningsprocent på 44 procent, följt av Danmark på 42 procent och Norge på 32 procent.

Det svenska köket uppskattas i alla fall till 92 procent av den egna befolkningen, 68 procent av finländarna och 62 procent av norrmännen. Men svensk mat faller inte danskarna på läppen, endast 29 procent uppskattar svensk kokkonst, medan svenskarna uppskattar det danska köket mest i Norden med relativt höga 67 procents uppskattning.

Hela undersökningen går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109