23948sdkhjf

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Bara finländarna gillar den finska köket.

Vilket lands kök är bäst egentligen? Enligt en internationell undersökning utförd av Yougov är svaret att Italien är det land vars kök är mest uppskattat. Hela 84 procent av de tillfrågade säger att de gillar italiensk mat. Inte minst italienarna själv håller med om den analysen, då hela 99 procent av de tillfrågade i Italien värderar sitt eget kök högt. Undersökningen utfördes i 24 olika länder och totalt bedömdes 34 olika nationers kök.

På andra plats hamnar det kinesiska köket där 78 procent säger sig gilla den kinesiska maten. Men kärleken är inte ömsesidig på toppen, både italienare och kineser placerar varandras kök längst ner i sin rangordning; 59 procent av kineserna och 57 procent av italienarna säger sig gilla respektive lands mat.

På tredje plats hamnar Japan och i den absoluta botten hamnade det peruanska köket, snäppet under det finska, bara 32 procent uppskattar de ländernas mat. Men eftersom alla undersökta köks respektive länder inte tillfrågades i undersökningen, varav Peru var ett av dem, skulle det finska köket hamnat på botten, men räddas nu av det finska folkets kärlek till sin egen mat. Hela 94 procent av de tillfrågade finländarna gillar sin egna mat.

De skandinaviska länderna placerar sig överlag inte i toppen av listan. Sverige hamnar dock högst upp med en uppskattningsprocent på 44 procent, följt av Danmark på 42 procent och Norge på 32 procent.

Det svenska köket uppskattas i alla fall till 92 procent av den egna befolkningen, 68 procent av finländarna och 62 procent av norrmännen. Men svensk mat faller inte danskarna på läppen, endast 29 procent uppskattar svensk kokkonst, medan svenskarna uppskattar det danska köket mest i Norden med relativt höga 67 procents uppskattning.

Hela undersökningen går att läsa här.

Mer om: Yougov
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.099