23948sdkhjf

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Den franska politikern och juristen Arash Derambarsh lyckades driva igenom ett förbud mot att slänga mat för franska livsmedelsbutiker och restauranger och har nu därför belönats med priset Win win Gothenburg Sustainability Award.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Arash Derambarsh har länge brunnit för matsvinnsfrågan och började redan engagera sig i frågan 2014 som nyvald lokalpolitiker i Courbevoie strax utanför Paris där han tre kvällar i veckan samlade in osåld mat som sedan skänktes vidare till behövande.

– När jag var student hade jag bara 300-400 euro per månad att leva på efter jag betalat min hyra. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta, säger vinnaren Arash Derambarsh i en kommentar.

Efter det lokala initiativet arbetade Arash Derambarsh vidare i större skala och samlade ihop 21 000 underskrifter mot att matsvinn, en fråga som i februari 2016 togs upp och röstades igenom i det franska parlamentet. Hittills beräknas det ha räddat cirka 10 miljoner måltider.

Priset Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan år 2000 och tidigare vinnare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Priset på en miljoner kronor kommer att delas ut i Göteborg den 31 oktober i år.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.186