23948sdkhjf

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Två italienska krogar öppnar inom loppet av en vecka i Stockholms innerstad. Emanuel heter den nya restaurangen på Hornsgatan och på krogtäta Roslagsgatan öppnar Santo.

Bakom Santo står kocken och krögaren Gabriele Paziani tillsammans med konditorn Hanna Engerdahl. Menyn följer säsongen och bygger på både moderna och klassiska italienska rätter med allt från bondbönor och baccalà till bläckfisk.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani.

Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl träffades 2006. Båda två har arbetat på restaurangen Rosti i Rom där Gabriel var delägare, men när det blev dags för familj gick flyttlasset till Sverige.

– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl som bland annat skapar desserterna till restaurangen.

Santo har 40 sittplatser, bar och ett chambre separée för 12 personer. Krogen öppnar den 4 oktober.

Emanuel på Hornsgatan på Södermalm serverar napolitansk pizza, färskpasta och ska ha charkuteridisk och bar. Det finns 60 platser inomhus och en uteservering med plats för ytterligare 70. 

– Ända sedan jag föddes har pappa jobbat på och med italienska restauranger. Det har alltid varit min dröm att öppna mitt eget italienska ställe. Nu händer det, säger Gökham Tok till Stockholm Direkt.

Gökham Tok driver sedan tidigare även Corno Strada, som ligger ett stenkast bort på Hornsgatan, och The Bank i Gamla stan. Hans nya skapelse är döpt efter den svenska vetenskapsmannen, bibeltolkaren, filosofen och kristna mystikern Emanuel Swedenborg som bodde på adressen på 1750-talet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08