23948sdkhjf

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

”Det gick åt helvete, men nu har vi hittat modellen”, säger grundaren Johan Falk.

Sushirullen grundades 2012 och öppnade sin första restaurang 2013. Därefter växte konceptet och som mest har sushiföretaget funnits på 19 platser varav fyra i Finland och resten i Sverige.

Efter att ha stärkt upp företaget med en delägare som varit med och sjösatt en expansion av 50 restauranger inom Subway vågade Sushirullen släppa på handbromsen och para ihop franchiseintressenter med lokaler som stod till buds.

Expansionen gick väldigt fort och inom loppet av 10 månader under 2017-2018 öppnades 14 enheter.

Mitt i samma veva gjordes även en crowdfundingrunda som renderade i expansionskapital och cirka 220 nya aktieägare.

– Men ganska snart märkte vi att något inte stod rätt till i de nystartade restaurangerna. Omsättningen i respektive restaurang och butik var helt enkelt inte alls vad någon hade kunnat förvänta sig så vi tvingades dra i handbromsen och strypa tillväxten, berättar vd Johan Falk öppenhjärtig i en intervju med systertidniingen Fri Köpenskap.

I årsredovisningen 2018 nettoomsatte sushirullen 8 miljoner kronor och gjorde ett blodrött Ebit-resultat på 3,2 miljoner kronor.

– Det gick åt helvete helt enkelt. Vi var på konkursens rand i två år och har nätt och jämnt lyckats hålla näsan över vattenytan, konstaterar vd Johan Falk.

Sushirullens delidisk hos Ica Kvantum Värtan.

Sedan dess har företaget tvingats stänga åtta restauranger och tagit ett steg tillbaka för att fundera över affärsmodellen. Johan Falk är nu säker på att han hittat den rätta modellen – nämligen franchise i dagligvaruhandeln.

– Vår ursprungliga modell med externa franchisetagare och fastighetsägare fungerade inte. Vi har behållit russinkornen i kakan men i dagligvarubutiken blir handlaren franchisetagare vilket skapar helt andra förutsättningar och incitament, säger Johan Falk.

Och resultaten börjar redan visa sig. När Fri Köpenskap når honom är Johan Falk i färd med att installera en helt ny enhet hos Ica Maxi Allum i Partille.

Sushirullen finns sedan tidigare hos Ica Kvantum Värtan, Ica Maxi Nyköping och Ica Maxi Kristinehamn. I mars, respektive maj kommer även Ica Maxi Östersund och Ica Maxi Karlskoga få sina nya enheter. Men expansionstankarna slutar inte där.

Planen är att sätta ytterligare fem etableringar i höst. Åtminstone en varannan månad men gärna ännu högre tempo. Det är inte orimligt, säger Johan Falk.

Sushirullen gör också cateringbrickor.

Butikens medarbetare genomgår en omfattande utbildning och bemannar sedan delidiskarna, som lagar sushi både i färdiga lådor och för cateringbeställningar.

– Vi blir en form av supportfunktion där vi bland annat utbildar personalen och produktutvecklar, samtidigt som handlaren bistår med personal och gör det de är bäst på, nämligen att sälja. Det är en win-win modell som jag önskar att vi hade tagit fasta på direkt, konstaterar Johan Falk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.284