23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad behöver du veta om bilens parkeringsljus?

Hur lyder Sveriges lagar när det kommer till bilens ljus? Vad behöver du komma ihåg?

Här kommer några av de viktigaste reglerna:

  • Ett fordon får endast visa gult eller vitt ljus framåt
  • Fordonet ska ha rött ljus bakåt
  • Vitt ljus får användas bakåt enbart vid backning eller arbete som kräver sådan typ av belysning
  • Parkeringsljus kan därmed vara gula eller vita beroende på bilmodellen
  • I dagsljus kan du använda halvljus
  • I gryning, mörker eller skymning rekommenderas det att använda helljus. Observera att du får byta till halvljus så att föraren till ett fordon som kör i motsatt riktning inte blir bländad. Du får inte använda annat ljus
  • När du stannar eller parkerar på en väg i skymning, mörker eller gryning ska parkeringsljuset vara tänt.
  • På vägar med bra belysning kan du använda halvljus
  • I dimma använder du dimljus. Det får inte kombineras med halvljus

Det är föraren själv som måste kontrollera att alla parkeringsljus fungerar som de ska. Tänk på att dessa kan behöva bytas med jämna mellanrum. Om billjusen inte fungerar kan du få böter om du blir stoppad av trafikpolisen. Därför är det alltid bäst att utföra en egen kontroll innan körning. För flera regler när det kommer till parkeringsljus kan du titta i Transportstyrelsens hemsida.

Är LED- ljus bättre?

En allt mer populär produkt när det kommer till parkeringsljus är att montera LED-lampor. Fördelen med dem är dess långa hållbarhet. Du kan enkelt och snabbt byta ut ljusskenet från gulaktigt till ett mer vitt. Det är svårt att säga ifall LED-ljus är mycket bättre. Experterna menar att tack vare sin längre livslängd och lägre energiförbrukning är LED – lamporna ett bättre alternativ. Visserligen kan de innebära en lite större investering men den brukar löna sig i längden.

Fråga en expert om råd

Ifall du inte vet vilken typ av ljus passar din bil och din körningsstil är det bäst att fråga en expert. Det går även att läsa testpaneler, artiklar och guider på nätet för att få en bättre överblick av vad som erbjuds. En personlig konsultation förblir dock det bästa. En expert kan du hitta i en affär som säljer billjus. Ifall du handlar på nätet får du kontakta kundtjänst och ställa dina frågor på det sättet. Att fråga i förväg minimerar risken för ett felaktigt och mindre effektivt inköp.

Sänd till en kollega

0.034