23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Trådtöjningsgivare - vad är det?

En trådtöjningsgivare har många olika tillämpningsområden och är en betydelsefull sensor för samhällets tekniska utveckling. Som namnet avslöjar mäter givaren töjning. Dvs ett materials påkänning orsakad av en yttre kraft.

När används en trådtöjningsgivare?
Inom många olika områden behövs just töjning mätas. Det allra vanligaste området är vågar. Att kunna mäta töjning är en väldigt viktig förutsättning för att kunna mäta mekaniska egenskaper.

Utan just trådtöjningsgivare skulle till exempel flygplan inte kunnas testas för hållfasthet. Vilket är ett väldigt viktigt test att utföra!

Hur fungerar en trådtöjningsgivare?
Det allra vanligaste sättet att mäta töjning är med användning av en trådtöjningsgivare. En enkel beskrivning av redskapet är att det fungerar som en anordning som omvandlar mekanisk deformation till en elektrisk signal. Eller med andra om beskrivs det som en sensor vars elektriska resistans varierar med pålagd kraft.

Givaren omvandlar kraft, tryck, spänning och vikt till en förändring i elektrisk resistans som kan mätas. När en yttre kraft påverkar ett objekt uppstår i objektet en inre kraft eller spänning som försöker motverka den yttre kraften, samt en töjning.

Utslaget kan vara både positivt och negativt beroende på om objektet utsätt för dragning eller tryck. Men den yttre kraften kan även vara en vridning.

Hur ser redskapet ut?
I princip är en trådtöjningsgivare en tunn metallfolie med parallella linjer av elektriskt ledande material. Redskapet kan fästas, oftast limmas, på en mängd olika material för att mäta pålagd belastning på just den punkten av objektet.

Hur applicerar du en trådtöjningsgivare?
Det allra enklaste är självklart att ta hjälp av proffsen för att säkerställa att allt verkligen blir rätt. Det finns inte så många firmor som dedikerar sitt arbete till denna lilla nisch men det går att hitta företag som Load Indicator för att få hjälp med arbetet.

  1. Välj en lämplig trådtöjningsgivare med en längd som passar objektet och den mätning som ska utföras.
  2. Ta bort smuts, rost och färg, gärna via blästring och avsluta med att polera ytan.
  3. Rengör ytan ordentligt med ett papper fuktat med aceton.
  4. Markera töjningsriktningen med en helt vanlig blyertspenna.
  5. Applicera lim enligt instruktionerna.
  6. Fäst givaren enligt dina markeringar.
  7. Täck givaren och applicera ett jämnt tryck, försök inte att ändra positionen.
  8. Säkerställ att givaren sitter fast ordentligt och vänta en timme innan du gör din första mätning.

För en tillförlitlig mätning är det viktigt att givaren appliceras korrekt. Olika förhållanden, miljöfaktorer och material kräver olika sätt att applicera givaren på bästa sätt.

Sänd till en kollega

0.015