23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fotsäkerhet på arbetsplatsen

Fotskador kan uppstå på grund av många olika omständigheter

Det kan exempelvis orsakas av att man är stående största delen av dygnet, vilket de flesta inom branschen för bygg är. De kan orsakas av fallande objekt, som anställda inom industrisektorn säkerligen känner igen. Men även transportanläggningar kan vara en stor fara för fotgängaren och dess fötter.

Fotskador kan leda till försvagning av arbetskraften, och resultera i att de anställda tvingas spendera tid borta från jobbet, alternativt tvingas arbeta mindre effektivt. Därför är det viktigt att använda arbetsskor eller skyddsskor för att förhindra att dessa skador uppstår i första hand.

Använd skyddsskor och arbetsskor för att förhindra fotskador
Om du befinner dig på en arbetsplats där dina fötter utsätts för potentiella faror under arbetsdagen är det viktigt att du tar ordentligt hand om dina fötter. Med ett par Engelbert Strauss arbetsskor på din arbetsplats ökar du din fotsäkerhet på arbetsplatsen. Arbetsskor är bekväma och funktionella, och kan med fördel användas på de flesta arbetsplatser där bekvämlighet och säkerhet står i fokus.

Arbetsskor är tyvärr inte lika effektiva som skyddsskor, åtminstone inte när det kommer till fotsäkerhet på arbetsplatsen. Skyddsskor är förstärkta med tåhätta och många gånger även spiktrampskydd. Dessa minimerar risken för att fötterna utsätts för fall av tunga föremål som större verktyg eller rörliga fordon. Men det blir även markant mindre sannolikt att man mister några tår eller att fötterna kommer i kontakt med eld eller något annat farligt ämne. Arbetsskor saknar alltså skyddståhätta, och är därför inte godkänt på många arbetsplatser där fotsäkerheten på arbetsplatsen är extra prioriterat.

Arbetsgivaren måste förse anställda med skyddsskor
Enligt Arbetsmiljöverket är det arbetsgivaren som har ett huvudansvar för att arbetsmiljön för de anställda är säker, inklusive fotsäkerhet på arbetsplatsen. Om du har ett arbete som inkluderar risker för din säkerhet, till exempel inom sektorn för transport där truckar står för en stor del av olyckorna, måste arbetsgivaren se till att du förses med personlig skyddsutrustning, inklusive skyddsskor. Något som också tycks bli populärt är säkerhetssystem som ser genom väggar.

Dessa varnar nämligen fotgängare och truckförare för varandra. Även om de inte är obligatoriska som rätt skyddsskor är det ytterligare ett hjälpmedel företag kan använda sig av för att minimera skador på arbetsplatsen.

De skyddsskor som arbetsgivaren förser de anställda med måste uppfylla vissa krav. De krav som ställs på skor som används inom bygg- och anläggningsbranschen måste vara CE-märkta. Det innebär att de måste uppfylla baskraven vad gäller både design, material, utförande, halksäkerhet och tåskydd.

Arbetsgivaren måste också regelbundet undersöka risker. Skulle skyddsskorna inte längre uppfylla de krav som finns för att klara potentiella risker måste skorna ersättas. Hur ofta de skall bytas ut är upp till arbetsgivarens policy, men i takt med att skor slits ut måste de bytas ut när de inte längre förser arbetaren med det skydd som krävs.

Sänd till en kollega

0.031