23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bästa sättet att bli av med möss

De flesta av oss har säkert varit med om att få in en mus hemma eller i vårt sommarhus.

Många upplever känslan av att få in möss i huset som både otrevlig och lite ”smutsig” men det finns knep att ta till för att hålla mössen borta.

Man kan börja med att se om sitt yttre skydd. Var någonstans tar sig mössen in? Möss har en förmåga att ta sig in i väldigt små springor och hål så det gäller att täta för dessa och eventuellt sätta upp galler för till exempel ventilationshål i byggnaden.

Inomhus är det viktigt att se till att det är rent, inte ha smulor liggandes på diskbänken och att sopa upp eventuell smuts. Man vill inte ”bjuda” mössen på mat. Fågelmat utomhus drar gärna möss till sig så placera inte eventuella fågelbord nära ditt hus. 

Golvbrunnar och olika rörskarvar kan vara känsliga detaljer, de behöver ha galler och bör alltid vara vattenfyllda. 

Om det behövs lite hårdare tag för att bli av med mössen så finns det olika slags musskrämmor. Man sätter musskrämman i ett vägguttag och det sänder ut ett ultraljud som skrämmer iväg mössen. De flesta skrämmor fungerar på liknande sätt, det är mer ytan de ska täcka som påverkar valet av musskrämma. Möss i bilar har lett till musskrämmor med batteri där man t.ex. kan koppla skrämman i bilbatteriet.

Möss är duktiga på att klättra och använder sig gärna av till exempel klätterväxter för att ta sig in. Det är därför en god idé att undvika att plantera klätterväxter direkt mot fasaden.  Det är också bra att se till att plasta in olika madrasser och kläder som möss gärna bygger bo av. Förvara hellre kartonger på hyllor än på golvet. 

Om det inte räcker:

De flesta musskrämmor har en siffra på slutet som anger ytan de är anpassade för. Ju högre siffra, desto större yta. Naturligtvis kan man kombinera flera musskrämmor också. Ultraljudet som finns i skrämman forcerar inte väggar eller tjockare material. Det kan därför vara nödvändigt med en skrämma i varje rum.

Det finns också musskrämmor som är speciellt anpassade för att användas i lite fuktigare miljöer som en källare eller en vind. Dessa skrämmor är då IP55-klassade som det heter och klarar fukt bättre än en vanlig musskrämma. 

Naturligtvis kan man också använda sig av en klassisk musfälla. Den kan ställas ut i det utrymme där problemet med möss är störst. En klassisk musfälla har fördelen att den inte är beroende av ultraljud som ska gå igenom väggar och den är ofta ett bra komplement till musskrämmor. 

Sänd till en kollega

0.031