23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

3 tips för att minska ditt e-avfall

Vi svenskar konsumerar mer elektronik än någonsin

En ny storbilds-TV, den senaste mobilen, en ny dator i julklapp, surfplattor till barnen, en Alexa...listan kan göras hur lång som helst. Och visst är det väl så att teknologin har gjort våra liv bekvämare, och är i vissa fall riktigt underhållande - men är allt detta verkligen nödvändigt? Visste du att elektroniskt avfall är den snabbast växande avfallstypen i världen, bara i Sverige genererar vi 12 kg om året per capita. Elektroniska produkter förorenar enormt mycket, samtidigt som själva tillverkningen är väldigt energikrävande, så innan vi uppgraderar vår telefon eller smartklocka bör vi tänka efter om det verkligen är ofrånkomligt.

Hur kan jag minska mängden elektroniskt avfall?

  1. Sluta inte att använda en produkt bara för att det har kommit ut en ny modell, låt den istället löpa linan ut. Om vi låter elektroniska apparater ha sin fulla livslängd är vi redan där på god väg till att lösa problemet. Små reparationer är ofta lätta att göra själv med hjälp av alla instruktionsvideos som finns på nätet, annars kan man såklart även lämna in föremålet för reparation.
  2. När en produkt definitivt har gjort sitt, bör vi lämna in den till en ansvarsfull återvinning. ALDRIG slänga den i soporna. Du kan till och med tjäna pengar på att sälja din gamla elektronik till företag som jobbar med att återbruka denna typ av produkter. Alla elektroniska prylar du har liggandes i lådorna där hemma kan någon annan ha nytta av, samtidigt som du tjänar en slant. Sälj dem vidare, företaget kommer sedan att testa dem, reparera, rengöra och radera all gammal data. Sedan säljer de i sin tur vidare till en annan konsument som vill minska sitt elavfall och samtidigt göra en bra affär.
  3. När du måste köpa nytt, försök i möjligaste mån att köpa begagnat. Det finns en uppsjö av elektroniska produkter i nyskick, som kommer med sin fulla garanti och dessutom kostar en bråkdel av butikspriset. En begagnad dator till exempel, kan komma från ett företag eller en privatperson som av professionella skäl behövt uppdatera sig, och den kanske passar dig perfekt. Tack vare den höga omsättningen av elektronik finns det hur många perfekt fungerande saker som helst att köpa, och om du köper den från ett företag som ägnar sig åt detta har du dessutom full garanti på din återbrukade produkt

Vi har fortfarande möjlighet att ändra trenden genom att minska föroreningar och respektera det naturliga kretsloppet, så vänta inte utan anslut dig till den ansvarsfulla förbrukningen redan idag.

Sänd till en kollega

0.016