23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Viktigt med ventilation

Att få andas ren luft är för alla människors välmående ett måste. Kraven på ventilation är dubbelt så höga för kontor jämfört med kraven för ventilation i en bostad.

Detta gör tyvärr att många människor lever med ventilation och luftflöden som dessvärre lämnar mycket att önska.

Anledningen till att luften är oren kan bero på flera olika saker men framförallt beror det oftast på föroreningar. Men, tänker du, jag bor inte eller arbetar inte vid en stor väg eller vid en fabrik som spottar ut föroreningar.

Nej, den absolut vanligaste orsaken till oren luft är vi människor. Till viss del kommer även föroreningar från materialen som fastigheten är byggt av. Även om inte luften är hälsofarlig så kan den kännas ofräsch om man har dålig eller kanske ingen ventilation alls. Därför är det så viktigt med ventilation som gör det den ska.

Några tecken på dålig luft är att du blir trött, orkeslös och har svårt att koncentrera dig. Har du, eller någon i din omgivning allergi eller astma kan det på längre sikt innebära betydligt större konsekvenser.

Dålig ventilation kan också skapa fukt i fastigheten. Hög luftfuktighet inomhus kan göra att kvalster och mikroorganismer trivs lite för bra. Det kan i sin tur bidra till en mängd olika hälsorisker.

Det finns en del tips på vad man kan göra själv. Om inte fastigheten är allt för gammal är dock den mest kompletta lösningen ett FTX-system. Namnet kan verka komplext men står för Frånluft, Tilluft och värmeväXling, FTX. Systemet är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning som både är stabilt och kostnadseffektivt. Det ger dig dessutom full kontroll över mängden friskluft som tillförs i fastigheten.

Om det inte redan finns så kommer det i din fastighet, vid en installation av FTX-system, att utrustas med ett kanalsystem som transporterar bort den gamla luften och transporterar in den nya. Vidslutet av kanalsystemet finns ett värmeåtervinningsaggregat som den gamla luften måste passera innan den skickas ut. Aggregatet använder den energin som finns i den gamla luften som är på väg ut för att värma upp den luften som är på väg in. Det betyder att du får ett ventilationssystem som ger dig bättre luft inomhus och samtidigt sparar energi.

Det viktigaste att tänka på innan man bestämmer sig för att göra en investering i fastigheten är att ta hjälp av någon som kan sin sak och kan guida dig i vilket system som är bäst för dig och din fastighet. Så att du kan tänka på annat!

Sänd till en kollega

0.031