23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Missa inte detta när det är dags att flytta in i nya boendet

Våren och sommaren är årstiden när många av oss svenskar väljer att flytta in i ett nytt boende.

Ett nytt boende behöver inte alltid innebära den där toppmoderna lägenheten i stan eller det där stora fina huset med härlig trädgård som man så länge gått och drömt om.

Ett nytt boende kan också vara att man äntligen har lyckats köpa sig en sommarstuga, Attefalls hus eller fjällstuga att kunna spendera härlig kvalitetstid i. Att se över hela boendets skick på förhand innan inflyttning är alltid lika viktigt då detta annars kan resultera i kostsamma misstag som man såklart vill försöka undvika till varje pris.

Du som köpare har undersökningsplikt

Oavsett vilket typ av boende man än ska flytta in i eller som man funderar på att köpa så är det också viktigt att komma ihåg att ta en titt på alla praktiska saker som behöver ses över med boendet, ett av dessa är hur finansieringen ska gå till.

Är boendet väl köpt så ska också finansieringen av boendet vara löst, går man i planer på att köpa boende så behöver man istället ta en noga funderare på hur finansieringen ska lösas och vilka alternativ man har att köpa det boende som man är intresserad av. Kommer du att behöva ta ett bolån till huset (vilket är allra vanligast) så börja alltid med att kontakta din bank för att ta ett inledande möte.

När man sedan kommit så långt att man behöver se över skicket på ett boende så är detta alltid betydligt enklare vad gäller bostadsrätter än vad det är för hus och sommarstugor. Nya som äldre hus däremot behöver alltid en betydligt mera noggrann kontinuerlig översikt och omsorg.

En överlåtelsebesiktning är en noggrann byggteknisk undersökning som alltid ska göras före ett hus köps. Undersökningen är till för att se över eventuella brister i huset, detta kan gälla allt från att man behöver anlita elektriker, se över eventuella fuktskador och övrigt eventuellt renoveringsbehov som huset kan tänkas ha invändigt som utvändigt.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är du som köpare och enligt den så kallade Jordabalken (svensk lag 1970:994) som själv har undersökningsplikt. Detta innebär att du själv har skyldighet att ta reda på husets skick innan du köper huset.

Kontakta en erfaren besiktningsman

Hos Svenska Byggingenjörers Riksförbund, sbr.se, så kan du som går i planer att köpa hus hitta en trygg och bra besiktningsman. SBR en fastighetsrättslig nämnd som alltid ser över så att deras besiktningsförrättare noga följer de regler som gäller för husbesiktningar.

När du har kommit så pass långt i dina planer att du är spekulant på ett hus som ska besiktigas så är också ett bra tips att själv följa med när besiktningen görs. På så vis så får du också en betydligt bättre överblick över husets skick och de eventuella fel som kan tänkas finnas, detta ger dig också en bättre bild av om du är beredd att fullfölja husköpet eller inte.

Sänd till en kollega

0.016